Banner 980x90

Par nepieskaitāmu atzītais Breivīka slavinātājs gatavojies veikt uzbrukumu kādā no Jūrmalas skolām

Rīga, 14.jūn., LETA. Vīrietis, kurš pērn sociālajos tīklos bija ievietojis pret romiem un krieviem naidīgus komentārus, kā arī slavināja Norvēģijas masu slepkavu Andersu Bēringu Breivīku, gatavojies veikt teroraktus kādā no skolām un vairākās citās vietās Jūrmalā, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Lietu sākotnēji izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD), kurš vakar paziņoja, ka ņemot vērā ekspertīzes rezultātus par vīrieša nepieskaitāmību nosūtījis lietu prokuratūrai medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanai. Par to gan būs jālemj tiesai un, kā šodien informēja Majevska, tad lieta nodota Rīgas rajona tiesai Jūrmalā.

Majevska informēja, ka vīrietis, kurš nepieder nekādai teroristiskai organizācijai, bija Bēringa-Breivīka darbību atbalstītājs un piekritējs. Viņš nolēma izdarīt teroraktus jeb darbības, kas vērstas uz masveida cilvēku iebiedēšanu, dedzināšanu, kaitējot valsts un tās iedzīvotāju interesēm.

Persona sagatavoja plānu un veica sagatavošanās darbus, tai skaitā, sagādāja līdzekļus noziedzīgā nodarījuma īstenošanai. Veicot savlaicīgas darbības, izmeklēšanas iestādes pārtrauca viņa noziedzīgās darbības.

Tāpat persona veikusi arī nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, jo dažādās interneta vietnēs laikā posmā no 2016.-2018.gadam ievietoja pret krievu un romu tautības pārstāvjiem vērstus komentārus.

VDD vakar informēja, ka kriminālprocesā tika veikta kratīšana, kurā izņemti datori, telefoni un citi datu nesēji, pneimatiskie ieroči, to munīcija un medību dunču kolekcija.

Veicot izņemto priekšmetu procesuālo apskati, VDD noskaidrojis, ka minētā persona savā datorā glabājusi "pietiekami detalizētus plānus par gatavošanos veikt vardarbīgus uzbrukumus".

Krimināllikumā teikts, ka personām, kas izdarījušas noziegumus, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir atzītas par nepieskaitāmām, var noteikt vairākus medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus. Tie paredz ambulatora ārstēšanu medicīnas iestādē, ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā un ārstēšanu specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi. Tāpat šādos gadījumos var personu nodot tuvinieku vai citu personu, kas veic slimnieku kopšanu, gādībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)