Banner 980x90

Pirmajās gada dienās e-adresi lietot pieteikušies 2000 iedzīvotāju

Rīga, 10.janv., LETA. Šī gada pirmajās dienās oficiālajai e-adresei pieteikušies aptuveni 2000 iedzīvotāju, aģentūrai LETA pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Vita Krieviņa.

No šī gada janvāra Latvijas iedzīvotāji, kā arī juridiskās personas ir aicinātas pieteikties oficiālajai e-adresei valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "Latvija.lv". Iedzīvotājiem e-adreses lietošana ir brīvprātīga, savukārt juridiskām personām, tostarp Uzņēmumu reģistrā reģistrētiem komersantiem, biedrībām, nodibinājumiem, arodbiedrībām, politiskajām partijām, reliģiskajām organizācijām no 2020.gada sākuma šī prasība būs obligāta. Rezerves karavīriem e-adrese būs obligāta no šā gada 1.februāra.

VARAM Elektronisko pakalpojumu nodaļas vadītājs Gatis Ozols aģentūrai LETA pastāstīja, ka izveidot e-adresi iedzīvotāji var izmantojot trīs identifikācijas rīkus - personas apliecību (eID), elektronisko parakstu vai arī lietotni "eParaksts mobile".

Vienlaikus Ozols atzina, ka tikai daļa eID karšu īpašnieki var izmantot šo pakalpojumu. "Tiem eID karšu lietotājiem, kas tās saņēmuši pēdējā gada laikā, automātiski ir akivizēts esertifikātu pakalpojums, kas ļauj reģistrēties e-adresei. Taču iedzīvotājiem, kas kartes saņēmuši agrāk - tas bija izvēles pakalpojums. Tomēr arī tagad to var aktivizēt, piesakoties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē," norādīja Ozols. No aptuveni miljons eID karšu lietotājiem, aktivizēts šis pakalpojums esot aptuveni 450 000.

Ielogojoties ar kādu no šiem identifikācijas rīkiem, iedzīvotājs var norādīt savu personīgo e-pasta adresi caur kuru turpmāk vēlas sazināties ar valsts un pašvaldību iestādēm. Tas nozīmē, ka, lai saņemtu viņam adresētos ziņojumus, nebūs katru dienu nepieciešams ielogoties "Latvija.lv" portālā.

Ozols sacīja, ka par pašu reģistrācijas procesu ministrijā sūdzības pagaidām saņemtas neesot, taču daļa lietotāju pauduši neapmierinātību ar to, ka autorizēties pakalpojumam nevar ar internetbankas starpniecību, kā tas ierasts vairumā e-pakalpojumu.

VARAM skaidro, ka tas ir tādēļ, ka uz e-adresi var tikt sūtīti visdažādākie dokumenti, kas satur arī personas datus un sensitīvu informāciju. "Līdz ar to piekļuve ir noteikta ar tādiem līdzekļiem, kuri izpilda noteiktas minimālas tehniskās un drošības prasības," skaidroja pārstāvis.

Ozols gan norāda, ka ikviens identifikācijas pakalpojumu sniedzējs - tostarp bankas, var kvalificēt savu līdzekli tā, lai tas atbilstu noteiktajam drošības līmenim.

Kā ziņots, e-adreses mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu un kvalitatīvu elektronisko saziņu un elektronisko dokumentu apriti starp valsts iestādēm un privātpersonām.

Personai tiek radīta viena elektroniska vide, kurā tā saņem visu viņai pienākošos korespondenci no valsts iestādēm neatkarīgi no tā, kura valsts iestāde un kādā jautājumā vēlas sazināties ar personu, un neatkarīgi no tā, vai līdz šim šāda saziņa notika citā elektroniskajā sistēmā. E-adreses kontam var piekļūt izmantojot tikai kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)