Banner 980x90

"Vaivaros" vēlētos arī sociālo rehabilitāciju, bet nepieciešami papildu līdzekļi

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA

Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja Anda Nulle vēlētos, lai centrā tiktu nodrošināta gan medicīniskā, gan arī sociālā rehabilitācija, tomēr tam vajadzīgi papildu līdzekļi.

Viņa aģentūrai LETA sacīja, ka centra vadība vēlētos, lai "Vaivari" būtu vieta, kurā pacientiem pēc rehabilitācijas atgriezties uz konsultācijām. Nulle gan nedomāja medicīniskās konsultācijas, bet, piemēram, tādas, kurās varētu saprast, ar kuru sporta veidu pacientam pēc tam nodarboties, ar ko turpmāk nodarboties, kaut vai - kā no ratiņkrēsla iekāpt automašīnā.

"Vaivaru" vadītāja stāstīja, ka daudzviet pasaulē rehabilitācijas iestādēs darbojas sistēma "līdzīgs līdzīgam", proti, paši cilvēki ar invaliditāti māca un palīdz cilvēkiem, kuri nesen kļuvuši par cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

"Vaivaros" jau šobrīd tiek organizētas sporta spēlēs, laivu braucieni un citas aktivitātes. Valsts finansējumu to organizēšanai "Vaivari" gan nesaņem, jo finansēti tiek vienīgi medicīniskie rehabilitācijas pakalpojumi, tomēr Nulle uzsvēra, ka ar to ir par maz. Lai nodrošinātu saviem pacientiem arī sociālo rehabilitāciju, centrs piesaista sponsorus.

Viņa atzīmēja, ka, lai īstenotu šāda veida aktivitātes, nepieciešams valsts atbalsts. Vaicāta, cik liels finansējums būtu vajadzīgs, Nulle sacīja, ka "pilnīgi jebkura summa ir derīga" un arī 100 eiro var izmantot, lai organizētu "normālas aktivitātes".

Viņa arī atzīmēja, ka nākamais, ko centrs gribētu paveikt, ir multifunkcionālas sporta zāles izveide. Tomēr šai iecerei nepietiktu ar 100 eiro, tam būtu nepieciešami vairāki miljoni. Šobrīd gan zāles izveide ir ideju līmenī, tomēr centrs plāno izveidot skiču projektu. Nulle gan atzīmēja, ka zāli nevar izveidot bez cilvēkiem ar kustību traucējumiem piemērotām dušām un ģērbtuvēm.

Viņa gan atzīmēja, ka "jāsporto, lai izklaidētos, tas ir viens no rehabilitācijas turpinājumiem". Tāpat "Vaivari" nākamgad sāks robottehnikas iegādi, kas dažādos rehabilitācijas procesu. "Nav tā, ka ar to varēs izdarīt to, ko līdz šim nevarēja. Nē. Vienkārši ātrāk, labāk, efektīvāk," piebilda centra vadītāja.

Kopumā šogad līdz oktobrim "Vaivaros" ārstējušies 4065 cilvēki, tai skaitā 1227 bērni. Kopumā no ārstētajiem pacientiem 310 bijuši spinālie pacienti jeb tādi, kam ir pilnīgi vai daļēji kustību traucējumi. Tāpat 674 pacienti centrā saņēmuši rehabilitāciju, lai ārstētu insulta atstātās sekas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)