Banner 980x90

Rīgas plānošanas reģions mudinās valsts līmenī risināt sociālās aprūpes speciālistu trūkumu

Rīga, 25.maijs, LETA. Rīgas plānošanas reģiona (RPR) Attīstības padome plāno vērsties atbildīgajās ministrijās, cerot atrisināt vairākas sociālās jomas problēmas, piemēram, garās rindas uz pašvaldību sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem un sociālās aprūpes speciālistu trūkumu, aģentūru LETA informēja RPR pārstāve Inese Ozoliņa.

RPR izveidojis sociālo jautājumu tematisko darba grupu reģiona kopēju interešu pārstāvībai valsts līmenī. Pirmajā darba grupas sanāksmē nospriests, ka starp aktuālākajiem risināmajiem jautājumiem starp iepriekš minētajiem ir arī valsts obligātā veselības apdrošināšana.

Kā norādīja darba grupas vadītāja, Rīgas domes deputāte Regīna Ločmele - Luņova (S), visu šo un citu būtisku jautājumu nepietiekama risināšana valsts līmenī ietekmē katras pašvaldības sekmīgu darbu un tās iedzīvotājus. Tāpēc plānots šos jautājumus pārrunāt ar ministriem un atbildīgajām institūcijām.

Kā prioritāra plānota tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu (ZZS) viena no tuvākajām Attīstības padomes sēdēm, uz kurām pulcējas visu 30 pašvaldību politiskā vadība vai to pārstāvji.

Pēc Ozoliņas paustā, ministrija šobrīd pieļāvuma formā min, ka cilvēku skaits, kuriem līdz ar valsts obligāto veselības apdrošināšanu nepienāksies bezmaksas veselības aprūpe, ir no 100 000 līdz 300 000 robežās. "Tā ir ļoti liela iedzīvotāju daļa, kuri būs pakļauti sociāliem riskiem, jo daudziem nebūs ienākumu iemaksu veikšanai," viņa pauda.

Savukārt Rīgas domes Sociālās palīdzības administrēšanas nodaļas vadītāja Baiba Skuja atzina, ka viena no būtiskākajām problēmām esot garās rindas uz daudziem pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem. Kā piemēru viņa norādīja pansionātus, kur Rīgā uz vienu vietu rindā gaidot 200 un vairāk cilvēku. Tāpat strauji pieaug pieprasījums pēc dažādiem aprūpes pakalpojumiem. Viņas skatījumā, valstij ir jādomā, kā ilgtermiņā samazināt uz nabadzības sliekšņa dzīvojošo īpatsvaru, piemēram, palielinot pensijas un invaliditātes pabalstus.

Darba grupas dalībnieki norādīja arī uz sociālajā aprūpē strādājošo speciālistu trūkumu. Piemēram, Rīgā patlaban esot 40 šādas brīvas vakances. Darba grupas pārstāvji aicinās pievērst uzmanību speciālistu algu līmeņa samērīgumam pret to darbu, ko viņi veic.

"Šie cilvēki ikdienā strādā ļoti smagu darbu psiholoģiski grūtos apstākļos, bet pretī saņem minimālo algu. Kuri jaunieši būs gatavi šajā jomā strādāt? Svarīgi ar jauniešiem jau strādāt skolas laikā," pauda Jūrmalas domes Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komitejas priekšsēdētāja Dace Riņķe.

Citi būtiski jautājumi, kuriem nākotnē RPR plāno pievērst uzmanību, ir senioru, invalīdu un jauno māmiņu nodarbinātība.

RPR Attīstības padome pērn nogalē nolēma izveidot tematiskās darba grupas reģiona interešu plašākai pārstāvībai valsts līmenī. Kā pirmās tika izveidotas sabiedriskā transporta, izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta tematiskās darba grupas. Plānots, ka darba grupas varēs pilnvērtīgi iedziļināties atsevišķos jautājumos un izstrādāt priekšlikumus par svarīgiem reģiona attīstībai jautājumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)