Banner 980x90

Sociālie darbinieki piemaksas no valsts budžeta par darbu ar ģimenēm un bērniem šogad nesaņems

Rīga, 11.febr., LETA. Sociālie darbinieki piemaksas no valsts budžeta par darbu ar ģimenēm un bērniem šogad nesaņems, aģentūra LETA uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Lai nodrošinātu sociālajiem darbiniekiem piemaksas par darbu ar ģimenēm un bērniem, pērn tika piešķirta valsts mērķdotācija pašvaldībām 898 000 eiro apmērā. Tomēr šogad piemaksas par darbu ar bērniem, vismaz no valsts budžeta, netiks nodrošinātas.

Kā skaidroja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš, šī bija vienreizēja dotācija 2018.gadā, kas tika piešķirta tikai vienam gadam. Pašvaldības gan šo iniciatīvu var turpināt, izmantojot sava budžeta līdzekļus, piebilda ministrijas pārstāvis.

Arī Sociālo darbinieku biedrības rīcībā nonākusi informācija, ka prioritāšu sarakstā, kas tiek virzītas papildus budžeta pieprasījumam 2019.gadā, LM nevirza 2018.gadā atjaunoto mērķdotāciju sociālajiem darbiniekiem. Biedrība uzskata, ka šāds lēmums ir pretrunā gan iepriekš solītajam un reālajām vajadzībām sociālā darba jomā pašvaldībās, gan sociālo pakalpojumu attīstības virzieniem Latvijā.

Biedrības valdes priekšsēdētāja Linda Ozola vēstule ministrijai un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai skaidro, ka šī mērķdotācija tika atjaunota pēc tam, kad sabiedrību šokēja gadījumi, kuros 2017.gadā vecāku nolaidības dēļ dzīvību zaudēja vairāki bērni. Pirmā sabiedrības, uzraugošo iestāžu un mediju reakcija bija saistīta ar sociālā dienesta sociālo darbinieku darba kvalitātes apšaubīšanu, kaut arī vēlāk pierādījās tieši pretējais, norādīja Ozola.

Viņa uzskata, ka šie gadījumi uzskatāmi parādīja, kādos apstākļos strādā sociālie darbinieki ar ģimenēm ar bērniem, proti, sociālās situācijas klientu ģimenē ir sarežģītas, sociālie darbinieki ievēro savus darba pienākumus, tomēr sabiedrībā pastāv tendence vainīgos meklēt tieši sociālā darba profesijā. Minētais norāda uz to, ka tieši sociālie darbinieki, kas strādā ar ģimenēm ar bērniem, kurās ir augsti sociālie riski, ir īpaši pakļauti paaugstinātai emocionālajai spriedzei un šis darbs prasa kompleksas zināšanas un prasmes.

Biedrības vadītāja norādīja, ka mērķdotāciju piešķiršana 2018.gadā daudzviet Latvijā ļāva samazināt ilgstoši neaizpildītas vakances un nostabilizēt personāla resursus sociālā darbinieka darbam ar ģimenēm ar bērniem amatā, kas pierāda šāda pasākuma mērķtiecīgumu.

Ozola pārliecināta, ka, ja mērķdotācijas izmaksa tiek pārtraukta, sasniegtais tiks zaudēts un prognozējams, ka salīdzinoši īsā laikā tiks atgriezta iepriekšējā situācija, kurā veidojās ilgstošās vakances, savukārt esošo darbinieku slodze pieauga līdz faktiski neīstenojamam apjomam. Kā rāda biedrības iepriekšējā pieredze, tas strauji palielina darba nespēju skaitu un darbinieku izdegšanu.

Biedrība aicina politiķus un LM ierēdņus nodrošināt mērķdotāciju piešķiršanu 2019.gadā un turpmākos gadus, tādējādi atbildīgi izturoties pret savu prioritāšu īstenošanu un solījumiem. "Aicinām aizstāvēt sociālā darba profesijas vajadzības un ar savu rīcību un lēmumiem apliecināt sociālo darbinieku ar ģimenēm ar bērniem novērtējumu," teikts vēstulē LM un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)