Banner 980x90

Stājas spēkā jaunie Ķemeru Nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi

Foto: Sintija Kordule
Foto: Sintija Kordule
Piektdien, 23.septembrī, stājas spēkā jaunie Ķemeru Nacionālā parka (ĶNP) individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, pilsētas informācijas portāls Jurmala24.lv uzzināja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Tajos saglabātas daudzas līdzšinējās normas, taču ir arī  izmaiņas, piemēram,  mežu apsaimniekošanas un medību rīkošanas noteikumos. Kopumā jaunie noteikumi nodrošinās labāku dabas vērtību aizsardzību un nacionālā parka izveidošanas mērķu sasniegšanu.

Tāpat kā līdz šim, lielākajā ĶNP teritorijas daļā joprojām var brīvi pārvietoties, izņemot rezervāta zonu. Piemēram, doties pastaigā vai izbraukt ar riteni, apmeklēt vairāk kā 20 dažādus apskates objektus. Pieejama arī virkne tūrisma pakalpojumu - telšu un ugunskura vietas, velonoma, izjādes ar zirgiem, u.c.. Arī turpmāk ļauts lasīt ogas, vākt sēnes u.c. meža veltes. Tikai jāņem vērā, ka tas ir jādara nebojājot zemsedzi. Saudzīga attieksme pret ĶNP dabas vērtībām tiek sagaidīta no jebkura šīs īpašās teritorijas apmeklētāja. Savācot aiz sevis atkritumus, kurinot ugunskurus tikai atļautās vietās, nenobraucot ar auto no ceļiem utt., var dot savu ieguldījumu, lai ĶNP dabas vērtības, kas šobrīd sniedz tik daudz pozitīvu emociju, būtu pieejamas arī turpmāk.

Pieminētās izmaiņas skārušas ĶNP mežu īpašniekus, kuru īpašumi atrodas ārpus neitrālās zonas. Precizēta meža apsaimniekošanas plāna izstrādes kārtība un saturs. Piemēram, plānā jābūt iekļautai dabas vērtību inventarizācijai. Bet, ņemot vērā, ka 2017. gadā ir plānots uzsākt visas Latvijas teritorijas biotopu inventarizāciju un kartēšanu, meža īpašniekiem, izstrādājot plānu, nebūs nepieciešams organizēt dabas vērtību inventarizāciju, ja dabas datu pārvaldības sistēmā jau būs reģistrēti aktuāli dati par īpaši aizsargājamiem biotopiem. Plānu varēs iesniegt un apstiprināt arī elektroniski.

Ņemot vērā īpaši aizsargājamo dabas teritoriju izveides mērķi – orientēties uz dabas vērtību, bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un dabas vērošanas un izglītības iespēju nodrošināšanu, ieviestas izmaiņas arī medību rīkošanā. Piemēram, tagad nedrīkst medīt pelēkos un baltos zaķus, āpšus, akmens caunas un ondatras; izmaiņas skārušas arī medību platības.

Ar jaunajo 2016. gada 6. septembra Ministru Kabineta noteikumu Nr. 601  "Ķemeru Nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" pilno tekstu var  iepazīties tīmekļa vietnē www.likumi.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)