Banner 980x90

Tirdzniecības finansēšana Latvijā – kādas ir uzņēmumu iespējas?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nodarbojoties ar tirdzniecību, ļoti nozīmīgs faktors ir paredzama un stabila naudas aprite, lai uzņēmums spētu pilnvērtīgi darboties. Visērtākais variants, protams, ir šāds – preci pārdodot, Jūs saņemat 100% priekšapmaksu, taču realitātē šāda iespēja bieži vien nestrādā, it īpaši, ja Jūsu piedāvātās preces vai izejvielas tiek pārdotas lielā apjomā un maksā salīdzinoši daudz. Kā rīkoties, lai uzņēmumam naudas resursu neregulāras plūsmas dēļ nevajadzētu stāvēt uz vietas un kā palielināt ražošanas apjomu? Par to vairāk – šī raksta turpinājumā.

Tirdzniecības finansēšana – kādi ir tās veidi?
Atbilde uz iepriekšējā paragrāfā uzdoto jautājumu slēpjas vārdu salikumā tirdzniecības finansēšana. Ko tas nozīmē? Būtībā tirdzniecības finansēšana ir dažādu veidu pakalpojumi, ko sniedz gan bankas, gan citi finanšu pakalpojumu sniedzēji, lai uzņēmējiem palīdzētu iegūt nepieciešamo naudas summu veiksmīgai tirdzniecības un uzņēmējdarbības nodrošināšanai. Iepazīstināsim Jūs ar izplatītākajiem tirdzniecības finansēšanas veidiem detalizētāk!

Bankas garantija
Lai gan bankas garantija, kā jau iespējams spriest pēc pakalpojuma nosaukuma, ir saistīta ar garantijas, nevis naudas izsniegšanu, arī šis pakalpojums tiek uzskatīts par tirdzniecības finansēšanas veidu. Tā princips ir salīdzinoši vienkāršs – bankas garantija nodrošina, ka garantijas saņēmējs no bankas saņems noteiktu naudas summu tādos gadījumos, kad bankas klients un garantijas pieprasītājs neizpildīs savas saistības, kas attiecas uz garantijas saņēmēju. Īsumā – ja pircējs neizpilda savas saistības, maksājumu viņa vietā veic banka, ar kuru noslēgts attiecīgs darījums. Bankas garantija lielākoties tiek izmantota starptautiskos darījumos, tādējādi samazinot darījuma riskus. 

Dokumentu inkaso
Arī dokumentu inkaso galvenais mērķis ir drošības sniegšana, un pakalpojums darbojas pēc šāda principa – pārdevēja banka pircēja bankai nosūta ar pirkumu saistītos dokumentus norādot, kad šie dokumenti nododami pircējam. Piemēram, lai saņemtu un atmuitotu preci, pircējam nepieciešams uzrādīt preces pavaddokumentus, taču tos viņš no savas bankas saņems vien tad, kad būs veicis apmaksu vai arī parakstījis vekseli ar noteiktu apmaksas termiņu. Tādējādi pārdevējs var būt drošs, ka nepieciešamos dokumentus pircējs saņems vien tad, kad būs skaidri zināms, ka par precēm tiks samaksāts.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Akreditīvs
Pastāv divu veidu akreditīvi – importa un eksporta akreditīvs. Abos gadījumos banka galvo samaksāt pārdevējam konkrētu naudas summu, tiklīdz tiek saņemti dokumenti par to, ka prece pircējam ir nosūtīta. Tādējādi, līdzīgi kā ar abiem iepriekš minētajiem pakalpojumiem, tiek samazināti dažādi riski, galvenokārt – starptautiskos darījumos. Salīdzinot ar dokumentu inkaso, akreditīvs tiek uzskatīts par drošāku metodi.

Faktorings
Atšķirībā no bankas garantijas, dokumentu inkaso un akreditīva, faktorings jeb apgrozāmo līdzekļu kreditēšana pret debitoru parādiem nodrošina pastāvīgu un paredzamu finanšu plūsmu. Īsumā par tā darbības principu – piesakoties šim pakalpojumam, preču pircējs par precēm noteiktajā termiņā norēķinās ar faktoringa kompāniju, bet faktoringa uzņēmums preču pārdevējam naudu samaksā uzreiz – pirkuma, nevis maksājuma brīdī. Summa, kuru faktoringa kompānija izsniedz preču pārdevējam, mēdz svārstīties, bet lielākoties tā ir 80 līdz 95 procenti no kopējās darījuma summas. Savukārt, kad preču pircējs par precēm ir norēķinājies, pārdevējs saņem atlikušo procentu daļu. Ieguvumi, izmantojot faktoringu, ir vairāki:
• tiek nodrošināta vienmērīga naudas plūsma, tādējādi arī tās plānošanu padarot daudz ērtāku;
• tiek samazināti klientu apkalpošanas un administrēšanas izdevumi;
• tiek samazināts ar debitoru parādiem saistītais risks, kā rezultātā uzņēmējiem ir vairāk resursu, ko novirzīt savai pamatdarbībai.

Overdrafts
Overdrafts ir īstermiņa aizdevums, kas pieejams bez ķīlas, un ar tā palīdzību iespējams veikt pirkumu arī tad, ja debetkartē vai kredītkartē naudas šobrīd nav – tēriņi tiks uzskaitīti overdraftā. Taču overdrafta periods parasti nepārsniedz 30 dienas, kā arī, tiklīdz kontā parādīsies nauda, tā tiks atskaitīta, līdz ar to overdrafts vairāk piemērots īstermiņa risinājumiem.

Izejvielu un preču finansēšana
Ļoti ērts veids, kā iegūt nepieciešamo naudu pilnvērtīgai ražošanas nodrošināšanai un uzņēmuma attīstībai, ir izejvielu un preču finansēšana. Tas darbojas šādi – Jūs pasūtat nepieciešamās preces vai izejvielas, bet par tām norēķinās finanšu kompānija. Tādējādi vajadzīgās preces / izejvielas saņemat uzreiz, bet par tām norēķināties varat vēlāk – kad apgrozāmo līdzekļu apritē nonākusi papildu nauda par veiktajiem darījumiem.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
"ERST Finance" – uzņēmējiem draudzīgs tirdzniecības finansētājs
Gan faktoringu, gan izejvielu un preču finansēšanu savā pakalpojumu lokā iekļāvis uzņēmums "ERST Finance". Šo aizdevēju raksturo šādi parametri:
• ātra pieteikumu izskatīšana – mēs saprotam, ka operativitātei uzņēmējdarbībā ir liela nozīme, tāpēc mūsu darbinieks ar Jums sazināsies divu dienu laikā;
• nekādu papildu izdevumu – limita izskatīšana un naudas piešķiršana tiek veikta bez maksas;
• augsti drošības standarti – lai Jūsu un mūsu dati būtu drošībā, izmantojam pašus modernākos un drošākos datu aizsardzības risinājumus.

Ja arī Jums nepieciešama tirdzniecības finansēšana, ienāciet www.erstfinance.lv un iesniedziet pieteikumu jau tūlīt!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)