Banner 980x90

Ugunsdzēsības aparāts – vasaras piedzīvojumu drošais pavadonis

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Laikam kļūstot siltākam, arvien biežāk tiek rīkoti dažādi izbraukumi pie dabas, pikniki un kempingu pasākumi. Dodoties pavadīt laiku brīvā dabā, svarīgi ir laikus domāt ne tikai par ēdieniem, izklaidēm un odu atbaidīšanas līdzekļiem, bet arī ugunsdrošību!

 

Vasaras Latvijā parasti ir paaugstinātas ugunsbīstamības periods, tādēļ neatkarīgi no galamērķa un pasākuma ilguma līdzi jāņem arī ugunsdzēsības aparāts. Kā pārliecināties par to, vai ugunsdzēsības aparāts ir darba kārtībā, kur to uzpildīt un kad nomainīt – lasiet tālāk!

Kāpēc ugunsdzēsības aparāti vienmēr jātur pa rokai?
Nereti cilvēki skeptiski izturas pret obligātām prasībām, kā, piemēram, aptieciņa vai ugunsdzēsības aparāts automašīnā, taču velti – ugunsdzēsības aparāts ir pirmā un būtiskākā lieta, kas var palīdzēt, ja rodas ugunsnelaime. Tās var būt pavisam vienkāršas situācijas:
• sausā zālē apgāzies grils un izbirušas ogles;
• ceļmalā nomests kāds izsmēķis un aizdegusies zāle;
• pārkarsis un defekta rezultātā aizdedzies automašīnas motors;
• negadījums ar papīra laternas palaišanu;
• apgāztas sveces bērnu ballītē u.tml.

Ir svarīgi paturēt prātā, ka tas, ka negadījumi līdz šim nav bijuši, neizslēdz iespēju, ka tādi varētu rasties. Protams, var šķist kaitinoši vadāt līdzi ierīci, kura līdz šim ne reizi nav noderējusi un kurai regulāri jāpārbauda derīguma termiņš, bet – tas ir tikai lietotāju pašu labākajās interesēs, lai to aparātu nekad arī nevajadzētu, bet – ja tomēr vajadzēs, lai tas būtu un darbotos.

Kā noteikt, vai ugunsdzēsības aparāts ir darba kārtībā?
Ugunsdzēsības aparāts nav ierīce, kuru varētu apkopt pats lietotājs. Aparātu pārbaudi un apkopi veic speciālisti noteiktās vietās atbilstoši prasībām. Lietotājs var pārbaudīt ārējās kvalitātes pazīmes – derīguma termiņu un to, vai sprostgredzens ir vietā un droši nostiprināts. Ugunsdzēsības aparātus nevajadzētu lietot pēc derīguma termiņa beigām.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Kādi ugunsdzēsības aparāti ir pieejami?
Tirgū ir pieejami dažādu veidu ugunsdzēsības aparāti. Tiem ir atšķirīgs pildījums, kā arī dažādi paredzētās lietošanas mērķi. Pirms ugunsdzēsības aparāta iegādes ir skaidri jāapzinās, kādam nolūkam tas ir paredzēts (automašīnā, mājām, biroja telpām u.tml.) un attiecīgi jāizvēlas piemērotākais veids. Ugunsdzēsības aparātus pēc to veidiem iedala:
pulvera – piemērots izvietošanai ārā un neapsildāmās telpās, kā arī lietošanai automašīnā. Šī tipa ugunsdzēsības aparāts ir paredzēts, lai nodzēstu ugunsgrēkus, kuros deg cieti materiāli, radot kvēlojošas ogles, deg šķidrumi vai kūstoši cieti priekšmeti, deg propāns, butāns vai citas gāzes, kā arī elektroiekārtas līdz 1000 V, dzēšot vismaz no viena metra attāluma;
ūdens putu – piemērots, lai dzēstu cietus degošus materiālus, degošus šķidrumus un kūstošus priekšmetus, kā arī elektroiekārtas līdz 1000 V vismaz no viena metra attāluma. Piemērotākais ugunsdzēsības aparāts, ko izvietot biroja telpās vai veikalos. Tas neatstāj nosēdumus, nepiesārņo telpu un nodrošina minimālu ietekmi uz vidi;
F klases – piemērots, lai dzēstu pannas un citas gatavošanas ierīces, kurās tiek izmantoti augu vai dzīvnieku eļļas un tauki, kā arī elektroiekārtas līdz 1000 V vismaz no viena metra attāluma;
ogļskābās gāzes jeb CO2 – var dzēst degošus šķidrumus un kūstošus cietus priekšmetus (plastmasas izstrādājumus, benzīnu, spirtu, laku, smērvielas), degošas gāzes, elektroiekārtas līdz 1000 V vismaz no viena metra attāluma.

Papildu aparātiem ir pieejami arī ugunsdzēsības pārklāji, kuri izmantojami, lai dzēstu ugunsgrēkus virtuvē, kā arī situācijās, kad ir aizdedzies cilvēka apģērbs.

Kas attēlots uz ugunsdzēsības aparāta etiķetes?
Uz ugunsdzēsības aparāta etiķetes ir trīs lietotājam paredzēti informācijas segmenti – skaitlis, kas norāda potenciāli nodzēšamā ugunsgrēka lielumu. Jo lielāks skaitlis, jo lielāku ugunsgrēku ar šādu aparātu ir iespējams nodzēst. Otra informācijas zīmju grupa – piktogrammas, kas apzīmē ar šo aparātu dzēšamo ugunsgrēku klases. Trešā – informācija par to, vai var dzēst elektroiekārtas, kā arī norāde par CE marķējumu.

Kādu ugunsdzēsības aparātu izvēlēties?
Ugunsdzēsības aparāti nav vienādi, tādēļ svarīgi saprast, kur tie tiks lietoti.

Biroja telpām ieteicams izvēlēties ūdens putu aparātu, taču jāatceras, ka to drīkst glabāt tikai telpās, kur termometra stabiņš nenolaižas zem "0" atzīmes.

Potenciālai elektroiekārtu dzēšanai jāizvēlas ogļskābās gāzes ugunsdzēsības aparāts, jo tas neradīs bojājumus elektroiekārtā. Taču svarīgi atcerēties, ka telpās kopā ar šo aparātu jāizvieto arī  pulvera, ūdens putu vai ķīmiskā šķidruma ugunsdzēsības aparāts, lai varētu nodzēst citus iespējamos ugunsgrēka veidus.

Mājsaimniecībām un virtuvēm – nepieciešams F klases ugunsdzēsības aparāts, kā arī – ugunsdzēsības pārklājs. 

Lietošanai ārā un automašīnā – jāizvēlas pulvera ugunsdzēsības aparāts, jo tas vienīgais ir piemērots glabāšanai āra temperatūrā. Vieglajā automašīnā nepieciešams vismaz 1 kg pulvera ugunsdzēsības aparāts, kam ir dzēšanas klase 8A34 BC. Taču visiem, kas vēlas lielāku drošību pret uguns nelaimēm, automašīnām ieteicams izmantot vismaz 2 kg pulvera aparātus.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Kur meklēt ugunsdzēsības aparātus?
Ja vēlaties iegādāties jaunu ugunsdzēsības aparātu, plašāko klāstu, kā arī sīku aprakstu par piemēroto lietojumu skatiet vietnē fnserviss.lv. FN serviss ne tikai pārdod ugunsdzēsības aparātus un konsultē par to pielietojumu, bet arī veic to pārbaudi un tehnisko apkopi saskaņā ar Latvijas standarta LVS 402 prasībām par ugunsdzēsības apkopes punktiem un tiem piemērotajām prasībām.

Ielūkojieties vietnē fnserviss.lv jau tūlīt un padariet savu vasaru drošāku!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)