Banner 980x90

Veselības ekspresis dosies uz Sloku

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Piektdien, 15.jūlijā, plkst.10.23 no Rīgas uz Sloku un atpakaļ plkst.11.49 no Slokas uz Rīgu dosies nu jau tradicionālais AS "Pasažieru vilciens" un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) "Veselības ekspresis", ziņo portāls Jurmala.lv.

Šoreiz uzmanības centrā sauļošanās un tās ietekme uz ādas veselību. Topošie ārsti un veselības aprūpes speciālisti vilciena pasažieriem veiks dažādas veselības pārbaudes, pasažierus konsultēs un dermatoskopiju veiks arī Lāzerplastikas klīnikas dermatologs.

Vasarā ierasts ļauties saules peldēm, tādēļ līdztekus parastajām veselības pārbaudēm – asinsspiediena mērīšanai, skābekļa daudzuma asinīs, stresa un miegainības līmeņa, kā arī ķermeņa masas indeksa noteikšanai – RSU un Sarkanā Krusta medicīnas koledžas studenti stāstīs par sauļošanās ieradumu saistību ar ādas slimībām, par ādas vēža rašanos, tā diagnostiku un profilaksi.

Statistika liecina, ka ādas vēzis pēdējo gadu laikā Latvijā ir pirmajā vietā starp visām onkoloģiskajām saslimšanām. "Daudziem vēža veidiem joprojām nav zināms, kas tos izraisa, taču par ādas vēzi viss ir skaidrs – jāizvairās, cik vien iespējams, no ultravioletā starojuma: no ilgas atrašanās saulē, īpaši no saules apdeguma, un sauļošanās solārijā. Ādas vēzis ir pieskaitāms pie tiem audzējiem, kuru risku katrs no mums var mazināt, jo ādas vēža risks ir proporcionāls dzīves laikā uzkrātajam ultravioletajam starojumam," uzsver RSU Medicīnas fakultātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras asistents un biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls. "Savlaicīgi diagnosticētas ādas vēža bīstamākās formas – melanomas – ārstēšana ir ļoti veiksmīga. Ja to atklāj agrīnā stadijā, izārstē 90% gadījumu," informē ārsts.

Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Anna Bērziņa atzīst: "Valda stereotips, ka sauļošanās nāk tikai par labu cilvēka organismam, taču iespējamas arī nepatīkamas, negatīvas sekas. Latvijas iedzīvotāji gaišās ādas krāsas dēļ ir ādas audzēju attīstības riska grupā. Lai novērstu saslimstību un mirstību no ādas audzējiem, galvenā loma ir profilaktiskajiem pasākumiem un agrīnai diagnostikai, kas ievērojami palielina veiksmīgas izārstēšanās iespēju".

Akciju RSU "Veselības ekspresis" informatīvi atbalsta Slimību kontroles un profilakses centrs un SIA "Roche Latvija". Papildu informāciju par onkoloģiskām saslimšanām var iepazīties interneta vietnēs: www.onko.lv unwww.adasvezis.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)