Banner 980x90

VVD darbībā nav atklāti būtiski pārkāpumi saistībā ar Jūrmalas nelikumīgo atkritumu izgāztuvi

Rīga, 11.jūl., LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), sīki izpētot Valsts Vides dienesta (VVD) veiktās darbības saistībā ar Jūrmalā atklāto nelikumīgo atkritumu izgāztuvi, būtiskus pārkāpumus nav atklājusi, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

VARAM noslēgusies Dienesta pārbaudes komisijas darbība, kas tika izveidota, lai izmeklētu VVD darbu saistībā ar Jūrmalā atklāto nelegālo atkritumu izgāztuvi.

Komisija galvenokārt secinājusi, ka nelegālo atkritumu uzkrāšana šajā vietā bijusi noziedzīgs nodarījums, kas jāizmeklē tiesībsargājošām iestādēm.

Sīki izpētot VVD veiktās darbības gan gadu pirms notikuma, gan šajā pavasarī, gan pēc ugunsgrēka - būtiskus pārkāpumus komisijai neizdevās atklāt. Ministrija uzsver, ka VVD nav izmeklēšanas iestāde, tāpēc tai nav jāveic noziedzīgu darbību izmeklēšana. Konkrētais gadījums bija nodots pašvaldības policijas rīcībā, bija sastādīts protokols, tāpēc VVD uzskatīja, ka tiks veiktas nepieciešamās darbības, lai to likvidētu.

Dienesta pārbaudes komisija arī uzskata, ka Jūrmalas pilsētas domes atbildība nav līdz galam izvērtēta, jo pašvaldības rīcībā kopš 2016.gada 29.jūlija bija informācija par SIA "Prima M" Jūrmalā, Ventspils šoseja 47, veiktajām darbībām ar atkritumiem. To apliecina gan 2016.gada 11.augusta administratīvā pārkāpuma protokols ar pievienotajiem foto attēliem, gan Jūrmalas pilsētas Pašvaldības policijas vecākā inspektora dienesta ziņojums 2016.gada 12.augustā , gan Jūrmalas pilsētas domes Administratīvās komisijas 2016.gada 7.septembra lēmums.

Dienesta pārbaudē secināts, ka VVD nepieciešams pilnveidot procedūru, nosakot, ka ir vienota sistēma, kādā telefoniski vai elektroniski saņemtā informācija (ziņojumi) tiek apstrādāta mobilajā aplikācijā "Vides SOS" un nepieciešamības gadījumā nosūtīta kompetentajai iestādei. Tāpat VVD jāprecizē procedūras regulējums, nosakot, kādos gadījumos "Vides SOS" paziņojums iegūst statusu "pabeigts". Jānosaka informācijas apjomu, pēc kuras VVD operatīvais dežurants ir tiesīgs veikt darbības "Vides SOS", lai ziņojumu atzītu par pabeigtu un "Vides SOS" izmantotu opciju "Ziņotā problēma atrisināta".

Mobilo aplikāciju "Vides SOS" VVD izstrādāja un ieviesa 2015.gadā un tas nav normatīvajos aktos noteikts operatīvais ziņošanas instruments, bet gan palīginstruments VVD un citu pārvaldes iestāžu darbā. "Vides SOS" 2015.gadā tika izstrādāta, lai atvieglotu iedzīvotājiem iespēju ziņot par jebkādiem pārkāpumiem pret vidi, arī par tādiem, kas nav VVD kompetencē. Ar aplikācijas starpniecību saņemtie ziņojumi un telefoniski saņemtā informācija tiek uzskaitīti atšķirīgi.

Pēc ugunsgrēka VVD veica nepieciešamo analīžu ievākšanu, lai konstatētu videi nodarīto kaitējumu. Analīžu rezultāti neuzrāda cilvēkiem bīstamu piesārņojuma līmeni.

Kā ziņots, 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā ievērojamā teritorijā.

Degušajā teritorijā Ventspils šosejā 47, Jūrmalā saimnieko SIA "Prima M". VVD iepriekš skaidroja, ka izgāztuvē bija uzkrātas aptuveni 23 000 tonnas atkritumu. Dienesta darbinieki norādīja, ka uzņēmums "Prima M" nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un, līdz ar to, darbojās nelegāli. Tāpat dienestā jau iepriekš ir saņemtas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām. VVD bija izdevusi rīkojumu izvest nelikumīgi glabātos atkritumus no teritorijas līdz 1.jūnijam, bet uzņēmējs šo lēmumu pārsūdzēja. Neraugoties uz šīm darbībām centrālā struktūrvienība atstāja lēmumu negrozītu un atkritumi bija jāizved līdz 24.jūnijam.

No 5.jūlija teritorijas sakārtošanas darbus veic SIA "Clean R", jo ir uzvarējis VVD izsludinātajā iepirkumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)