Banner 980x90

Dzintaru koncertzālē notiks 16."Kremerata Baltica" festivāls

Rīga, 30.aug., LETA. No 6.septembra līdz 8. septembrim Dzintaru koncertzālē norisināsies 16."Kremerata Baltica" festivāls, aģentūru LETA informēja koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Mārtiņš Pučka.

Līdzās pasaulslavenajam vijolniekam Gidonam Krēmeram un kamerorķestra "Kremerata Baltica" mūziķiem trijos muzikāli daudzpusīgos koncertos diriģenta Fuada Ibrahimova vadībā varēs dzirdēt latviešu ērģelnieci, Hamburgas Elbas filharmonijas goda mākslinieci Ivetu Apkalnu, vijolnieku Džeraldu Bidvu, operdziedātājus Ievu Paršu un Alekseju Močalovu, kā arī talantīgos Osokinu dzimtas pianistus - tēvu, profesoru Sergeju Osokinu, un dēliem, starptautisku konkursu laureātiem Andreju un Georgiju Osokiniem, pastāstīja Pučka.

Festivāla "Kremerata Baltica" atklāšanas koncertā 6.septembrī, kam dots apakšnosaukums "Austrumu robeža", apmeklētāji tiksies ar pasaulslaveno vijolnieku Gidonu Krēmeru, pianistiem Sergeju un Andreju Osokiniem, kā arī "Kremerata Baltica" koncertmeistaru Džeraldu Bidvu.

Diriģenta Fuada Ibrahimova vadībā viņi atskaņos rumāņu komponista un vijolnieka Džordže Enesku nelielos stīgu "intermeco", ebreju izcelsmes Polijā dzimušā komponista Mečislava Veinberga "10. simfoniju laminorā", čehu skaņraža Bohuslava Martinū "Stīgu sekstetu", kā arī rumāņu izcelsmes pianista un komponista Dinu Lipati "Symphonie concertante" divām klavierēm un stīgām.

7.septembra koncertā, kam dots apakšnosaukums "Bahs un Baltija", uz Dzintaru koncertzāles skatuves satiksies Krēmers un latviešu ērģelniece Apkalna. Kopā ar "Kremerata Baltica" mūziķiem, diriģenta Ibrahimova vadībā viņi atskaņos klasiskās mūzikas dižgara Johana Sebastiāna Baha, latviešu komponistu Ērika Ešenvalda un Marģera Zariņa, kā arī čehu komponista Bohuslava Martinū, kā arī krievu komponistu Dmitrija Kurļandska un Dmitrija Šostakoviča skaņdarbus.

Īpašs notikums būs komponista Andra Dzenīša jaundarba "Leaves leaving Leipzig" vijolei un stīgu orķestrim pasaules pirmatskaņojums.

"Tā ir mūzika ar ļoti personisku nozīmi manā dzīvē. Darbs veltīts Gidonam Krēmeram - mūziķim, kura daudzu ikonisku laikmetīgās mūzikas opusu interpretācijas manos agrīnajos pusaudža gados atstāja neizdzēšamu iespaidu uz manu muzikālo gaumi un izpratni, kā arī orķestrim "Kremerata Baltica"," pastāstīja Dzenītis.

Festivāla noslēguma koncerts, kam dots apakšvirsraksts "Mūsu laika hronikas", izskanēs 8.septembrī un būs veltīts ebreju izcelsmes Polijā dzimušais komponista Mečislava Veinberga simtgadei.

"Mūsu laika hronikas" ir muzikāla performance ar vizualizācijām, kuras muzikālo programmu atlasījis Krēmers, skaņu kolāžā iekļaujot gan Veinberga simfoniju daļu fragmentus, gan arī viņa komponētās kinomelodijas.

Uzveduma scenārija autors ir Valērijs Pečejkins, operators Aleksejs Venzoss, bet režisors Artjems Firsanovs. Vizuālie mākslinieki kuratora Kirila Serebreņikova vadībā pievienojušies Gidonam Krēmeram un "Kremerata Baltica", lai atklātu neparasti skaudro un cilvēcīgo stāstu par mākslinieka likteni un dzīves izvēlēm, par komunisma un holokausta postu un tā radītajām sekām.

Visu trīs koncertu diriģents būs Ibrahimovs - Azerbaidžānas Valsts simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents, Minhenes "Jaunās filharmonijas" simfoniskā orķestra galvenais diriģents un Baku kamerorķestra galvenais diriģents. 

16."Kremerata Baltica" festivāls notiek ar AS "Latvenergo" un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Savukārt biļetes pieejamas "Biļešu Paradīzes" tirdzniecības vietā un uzņēmuma interneta vietnē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)