Banner 980x90

Jūrmala nevēloties iekļauties pašvaldību sadarbības teritorijas izveidē

Rīga, 8.janv., LETA. Jūrmala nevēlas iekļauties pašvaldību sadarbības teritorijas izveidē, intervijā Latvijas Radio norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Viņš skaidroja, ka, skatoties uz pašvaldību kopumu, Reģionālo attīstības centru apvienība un arī lielās pilsētas principā atbalsta sadarbības teritoriju izveidi, ja neskaita vienu gadījumu, kas ir Jūrmalā. Tā gribot pastāvēt atsevišķi.

Tomēr atbalstošās pašvaldības pārstāvot lielāko daļu valsts iedzīvotāju.

Gerhards teica, ka pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē plānots izskatīt grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, skaidri iezīmējot novadus, kuriem būtu jāsadarbojas, kā arī šī procesa kritērijus un principus.

Grozījumu anotācijā ir norādīts, ka pērn 29.augustā ministrija nepanāca vienošanos ar Jūrmalu par sadarbības teritorijas izveidi, jo tā pēc būtības nevēlas iekļauties sadarbības teritorijas izveidē. Šajā gadījumā ir jāpanāk politiska izšķiršanās likumprojekta virzības gaitā, norāda VARAM.

Kā ziņots, pērn augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā paredz izveidot 29 pašvaldību sadarbības teritorijas ap reģionālās un nacionālās nozīmes centriem, izņemot nacionālās nozīmes centru Jūrmalu, jo šajā gadījumā Jūrmalai ar Rīgu ir kopēja administratīvā robeža, tādejādi veidojot sasaisti abām pilsētām kopā ar apkārtējām pašvaldībām.

Visvairāk jeb 13 pašvaldības tika rosināts iekļaut Rīgas pašvaldību sadarbības teritorijā. Tajā būtu Rīgas pilsēta, Jūrmalas pilsēta, kā arī Ādažu novads, Babītes novads, Baldones novads, Carnikavas novads, Garkalnes novads, Ķekavas novads, Mārupes novads, Olaines novads, Salaspils novads, Stopiņu novads un Saulkrastu novads.

Pašvaldību sadarbības teritoriju izveidi paredz valdības deklarācija. Plānots, ka 29 sadarbības teritorijās būtu veicināma brīvprātīga pašvaldību apvienošanās.

Ministru kabinetā pērn maijā tika izskatīts informatīvais ziņojums "Par valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu un valsts pārvaldes institūciju sadarbības teritoriju izveidi", kurā tika norādīts par 57 administratīvo teritoriju neatbilstību likuma nosacījumiem. Attiecīgi ar 2019.gadu plānots izveidot 29 pašvaldību sadarbības teritorijas.

VARAM jau 2016.gad;a par šo ieceri veica konsultācijas ar pašvaldībām. Savukārt pērn notika VARAM konsultācijas ar citām ministrijām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)