Banner 980x90

Kas jāzina, iegādājoties jaunu portatīvo datoru, un ko izvēlas citi?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Portatīvais dators – savulaik revolucionāra ierīce, nu – uzticams ikdienas palīgs, kas sniedz izklaidi, informāciju, palīdz darbā, ikdienā un sociālajā dzīvē. Kas jauns portatīvo datoru modē un ko izvēlas citi? Par to – lasiet tālāk!

Kā mainījusies portatīvo datoru mode?
Raugoties atpakaļ, datori ir gluži jauni ikdienas sabiedrotie. Deviņdesmitajos gados mājsaimniecībās ienāca personālie datori ar milzu monitoriem, savukārt vēl desmitgadi vēlāk popularitāti strauji ieguva tieši portatīvie datori, solot iespēju paņemt izklaidi vai darbu līdzi, cik nu spēj turēt akumulators.

Arī portatīvo datoru mode gadu gaitā ir piedzīvojusi pārmaiņas – sākumā teju it visi portatīvie datori bija samērā lieli un smagi, tādēļ viens no galvenajiem faktoriem jauna datora izvēlē bija tieši izmērs un akumulatora darbības ilgums, priekšroku dodot mazākiem, kompaktākiem modeļiem, kas sola vairāk pārvietošanās brīvības.

Taču arī datori nevar kļūt bezgalīgi mazi – kaut kurā brīdī kompaktums vairs nav tik svarīgs kā lietošanas ērtums, tādēļ mūsdienās portatīvais dators vairs netiek vērtēts pēc tā "mazuma". Patiesībā – gluži otrādi – priekšroka tiek dota ierīcēm, kas ir gana lielas, lai tās nodrošinātu ērtu darbu un kino baudīšanu, un vienlaikus gana vieglais, lai neradītu grūtības paņemt līdzi.

Kas jāzina, izvēloties jaunu portatīvo datoru?
1.    Procesors – atkarībā no lietošanas nolūka pievērs uzmanību tā veidam. Intel Core i5 nozīmē labu universālu datoru, tiek uzskatīts par cenas un veiktspējas zelta vidusceļu. Intel Core i7 – spēlēm un augstākai produktivitātei. Intel Core i3 ir variants, ja i5 nav pieejams – nedaudz vājāki rādītāji, bet ne dramatiski sliktāki.
2.    Operatīvā atmiņa un cietais disks – ja salīdzina ar to, kas bija pieejams deviņdesmitajos, teju visas ierīces ir lieliskas un nepārspējamas. Ja vien nemeklē datoru spēlēm, derēs teju ikviens. Turoties līdzi laikam – RAM ne mazāk par 4 GB. Tāpat datori, kas aprīkoti ar SSD diskiem, nodrošinās daudz ātrāku un klusāku darbību.
3.    Nešanas ērtums pret lietošanas ērtumu. Par zelta vidusceļu tiek uzskatīti datori izmērā no 12 collām līdz 14 collām. Mazākie patiks vien bērniem, savukārt lielākus būs grūti paņemt līdzi.
4.    Vai vēlies daudzfunkcionālu ierīci? Mūsdienās ir pieejami arī portatīvie datori, kas var tikt izmantoti kā planšetdatori vai tikt atvērti īpaši plašā diapazonā, ar noņemamu ekrānu u.tml. Jāņem vērā, ka šādas multiierīces bieži vien vienam nolūkam kalpo daudz veiksmīgāk nekā otram, līdz ar to – pārliecinies, kas tev svarīgās funkcijas darbosies nevainojami – vai tas būtu klasiskais datora režīms vai skārienekrāna lietošana.
5.    Savienojamība – pievērs uzmanību tam, kas tev ir svarīgs. Mūsdienās nebūt ne visi datori ir aprīkoti ar CD lasītājiem. Tāpat tiem, kas lieto daudz pierīču un zibatmiņas vai ārējos cietos diskus, var būt svarīgs USB pieslēgvietu izvietojums.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Top 5 populārākie portatīvie datori viedveikalā 1a.lv
Ja ir grūti izlemt, vienmēr var nedaudz papētīt, ko izvēlas citi.
1.   HP 250 G6 Apollo Lake 1TB – izcili pieejama cena, 4 GB RAM, 15,6 collu ekrāns. 1 TB cietais disks, Intel Celeron procesors. Lieliska izvēle par cenu zem 250 eiro.
2.   Lenovo Ideapad 330-15 Full HD Kaby Lake i3 – pievilcīga cena, 4 GB RAM, 15,6 collu ekrāns, SSD disks – 128 GB, Intel Core i3 procesors. Piemērots darbam, kas nav saistīts ar grafisko apstrādi, un ikdienas vajadzībām. Salīdzinoši mazais SSD disks nozīmē, ka filmu kolekciju un bilžu albumus ērtāk būs glabāt ārējā cietajā diskā.
3.   HP 250 G6 SSD Skylake i3 – patīkama cena, 15,6 collu ekrāns, 128 GB SSD disks, Intel Core i3 procesors, 4 GB RAM. Ērts un uzticams ikdienas darbu palīgs.
4.   Asus VivoBook X507MA (ENG) Full HD SSD Pentium – pieejama cena, 15,6 collu monitors, 4 GB RAM, 128 GB SSD disks, Intel Pentium procesors.
5.   Asus VivoBook X507MA (ENG/​RUS) Full HD SSD Celeron – zema cena, 15,6 collu monitors, Intel Celeron procesors, 4 GB RAM, 128 GB SSD disks.

Šie nebūt nav visi pieejamie datori – viedveikala klāstā atradīsi arī Dell, Acer, MSI, Toshiba, Fujitsu, Microsoft, Alienware un daudzu citu ražotāju labākos modeļus.

Lai arī kādas būtu vajadzības, 1a.lv viedveikalā ir iespējams sakomplektēt vispiemērotāko iespējamo datoru. Gan spēlēm, gan darbam, gan vienkārši ikdienas vajadzībām. Ieskaties viedveikalā 1a.lv jau tūlīt un izvēlies savu jauno uzticamo portatīvo datoru!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)