Banner 980x90

Latvijas Radio: Jūrmala par puscenu atdod zemi miljonāram Krūmiņam

Jūrmalas pilsētas dome augusta sākumā plāno apstiprināt kādas nule notikušas zemes izsoles rezultātus - pie paprāva īpašuma kūrortpilsētā ekskluzīvā vietā netālu no Dzintaru koncertzāles tikusi miljonāra Jūlija Krūmiņa ģimene, kas turpat attīsta lielu viesnīcas kompleksu, ceturtdien, 17.jūlijā vēsta Latvijas Radio.

Kā norāda Latvijas Radio, šaubas par šo darījumu raisot divi fakti - nekustamais īpašums izsolīts uz pusi lētāk par tā iespējamo tirgus vērtību, turklāt dienā, kad Jūrmalas domnieki lēma zemi atsavināt, Krūmiņš pilsētas varas partijai, Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), ziedojis 15 000 eiro.

Turaidas ielai blakus izvietotā 1442 kvadrātmetrus plašā zemes gabala "Majori 5106" izsole ir tikai viens no daudziem Jūrmalai piederošo nekustamo īpašumu atsavināšanas gadījumiem, tomēr jau pašlaik jūrmalnieki šo darījumu dēvē par vienu no pirmajiem, kad tiek atdarīts uzņēmējiem par dāsnajiem ziedojumiem ZZS deputātes un savulaik Jūrmalas domē strādājušās Ivetas Grigules Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņai.

Viens no ziedotājiem pavasarī bija miljonārs Jūlijs Krūmiņš. Latvijas Televīzijai viņš toreiz izteicās - Grigule gan naudu lūgusies, viņam 15 000 ziedot bijis nieks, no Eiropas Savienības pretī viņš neko negribot. "Man no Eiropas Savienības, es nedomāju, ka kaut kas būtu vajadzīgs. Nu, ja viņa varēs izsist... Viņa ir dāma, kā es saku, ar pautiem," maijā izteicās Krūmiņš.

Kā norāda Latvijas Radio, 15.maijā, kad miljonāra Krūmiņa 15 000 eiro mēroja ceļu uz ZZS kontu, šīs pašas partijas vadītā Jūrmalas dome lēma par kāda zemes īpašuma izsolīšanu. Izsoles iniciators un vēlāk arī vienīgais pretendents un uzvarētājs bija oficiāli Krūmiņa meitai Maijai Čerņavskai piederošais uzņēmums "MC Turaida Property". Turpat Turaidas ielā Krūmiņi attīsta viesnīcas kompleksu. Tā būvniecības gaita pērnruden izpelnījās korupcijas uzraugu un mediju uzmanību saistībā ar masveida koku izciršanu un darbu sākšanu, nesaskaņojot tos ar kaimiņiem.

Krūmiņš sarunā ar Latvijas Radio noliedza ziedojuma saistību ar labvēlīgajiem Jūrmalas domes lēmumiem, bet par iegūto zemi saka - tur blakus viesnīcai būšot bērnu rotaļlaukums. "Tur stāvēja miskaste! Tagad sakārtos un sataisīs normālu vietu, bet jūs meklējat intrigas. Es esmu pensijā, meitai palīdzu, dodu rekomendācijas, padomus, naudu un guldu iekšā. Gāju uz domi, un dome piekrita," apgalvoja Krūmiņš.

Jūrmalas sadarbības partnere nekustamo īpašumu vērtēšanā kompānija "BDO" noteikusi, ka izsolāmā zemes gabala tirgus vērtība ir 65 000 eiro jeb 45 eiro kvadrātmetrā. Tas ir par gandrīz 10 000 mazāk nekā zemes kadastrālā vērtība, taču Jūrmalas pašvaldības izpilddirektores vietnieks Arturs Grants tajā neko aizdomīgu nesaskata: "Tāda situācija var būt, ka tirgus vērtība, ņemot vērā zemes gabala konfigurāciju, atšķiras no kadastrālās vērtības. Kadastrālā vērtība darījumu iestāžu teritorijā šajā vietā ir diezgan augsta."

Tikmēr nekustamā īpašuma tirgus līdere kompānija "Latio" lēš, ka šis Jūrmalas zemes gabals varētu būt vismaz divtik vērts - 100 eiro kvadrātmetrā. "Latio" Vērtēšanas nodaļas vadītāja Diāna Štāle kā plusus min zemes labo atrašanās vietu Jūrmalas centrā un pieprasījumu pēc mājokļiem šajā pilsētas daļā. Trūkums ir īpašuma starpgabala statuss, tomēr tā platība ir pietiekama arī privātmājas būvniecībai.

Savukārt sludinājumos īpašumi turpat blakus tiek tirgoti pat par 650 eiro kvadrātmetrā un dārgāk.

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) par kompānijas "BDO" pieticīgo zemes vērtējumu nešaubās, bet par miljonāra Krūmiņa ziedojuma un domes lēmuma dienas sakritību neko nezinot: "Man nav ziņu par partijas ziedotāju motivāciju, kāpēc konkrētā datumā kāds konkrēts cilvēks ieskaitījis kādu summu. Tas jājautā pašiem ziedotājiem. Taču Jūrmalas dome nestrādā pēc kaut kāds ziedotāju diktētas dienaskārtības," sacīja Jūrmalas mērs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)