Banner 980x90

papildināta - Gan LZP, gan LRA prasa rīkot tautas nobalsošanu par administratīvi teritoriālo reformu

(Papildināts virsraksts un 1.-4.rindkopa.)

Rīga, 4.apr., LETA. Gan Latvijas Zaļā partija (LZP), gan Latvijas Reģionu apvienība (LRA) prasa rīkot tautas nobalsošanu par administratīvi teritoriālās reformas (ATR) plānu.

LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars savā paziņojumā presei atsaucas uz neoficiālu informāciju, ka esot paredzēts būtiski un strauji samazināt esošo novadu skaitu un ka "likvidēt ir paredzēts līdz pat 85 novadiem". Tavars akcentē, ka ATR nav iespējama be­z Latvijas sabiedrības iesaistes, un ka iecere bez tautas referenduma likvidēt minēto novadu skaitu uzskatāma par noziedzīgu rīcību pret valsti.

"Tikai Latvijas iedzīvotāji var izlemt, kas turpmāk lems par viņa dzimtā novada nākotni. Vai tiešām Saulkrastu, Sējas, Garkalnes, Carnikavas iedzīvotāji vēlas, lai par viņu pilsētu lemj kungi Ādažos? Vai Piebalgas un Līgatnes cilvēki - Cēsīs? Piemēram, Piebalgas iedzīvotājiem pašvaldība atradīsies 65 kilometru attālumā?" izplatītajā paziņojumā vaicā Tavars.

Viņš akcentē, ka reformas īstenošanas gadījumā lēmējvara ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē būtiski attālināsies no tautas. Tāpat strauji samazināšoties vienmērīga reģionu attīstība un iespēja operatīvi pieņemt lokālus lēmumus "Agri vai vēlu tas novedīs pie vēl nevienmērīgākas valsts apdzīvotības, jo iedzīvotāji aizplūdīs tuvāk pašvaldību centriem," bažas pauž LZP valdes priekšsēdētājs

Arī LRA pieprasa pie varas esošajiem politiskajiem spēkiem nodrošināt tautas nobalsošanu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto ATR plānu, aģentūru LETA informēja LRA pārstāvji.

LRA aicina visās pašvaldībās, kuras skar ATR, rīkot iedzīvotāju referendumus, lai noskaidrotu viņu viedokli.

LRA skaidro, ka pārstāv Latvijas reģionu iedzīvotāju intereses un ka saskaņā ar Satversmi valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai. "Tas nozīmē, ka Latvijas tautai ir pēdējais vārds īpaši attiecībā uz to, cik lielās vai mazās, tālās vai tuvās teritorijās katrs cilvēks vēlas dzīvot. Tiesības lemt par savu dzīvi Latvijas reģionu cilvēkiem nedrīkst atņemt," pauž politiskajā spēkā norādot, ka to paredz arī Eiropas vietējo pašvaldību harta.

Latvijas Reģionu apvienība atsaucas uz "visu civilizēto valstu" piemēru un norāda, ka katram cilvēkam ir neatņemamas tiesības izlemt, kādai kopienai viņš vēlas piederēt un kādā kopienā dzīvot. "Kopienu apvienojošās īpatnības ir emocionālas un sociālas, nevis matemātiskas vai ekonomiskos aprēķinos balstītas," pausts LRA paziņojumā.

Partiju apvienībā pauž, ka VARAM ministra Jura Pūces (AP) virzītie un esošās valdības atbalstītie priekšlikumi ATR kontekstā noteikti panākšot pretējo. "Tie veicinās iedzīvotāju vienaldzību pret pašvaldībā un valstī notiekošo unsniegs papildus iemeslus emigrēt no Latvijas," prognozē LRA, aicinot varas partijas apdomāties un izvērtēt "katastrofālās sekas, ko var radīt sasteigta un neizvērtēta ATR plāna realizēšana", un nepieļaut to.

LRA norāda, nav pret ATR realizēšanu, taču pirms lēmuma pieņemšanas prasa noteikt reformas mērķus un izvērtēt iespējamos riskus.

Kā ziņots, nākamnedēļ tiks prezentēta jaunā, potenciālā pašvaldību administratīvo teritoriju karte, aģentūrai LETA pastāstīja Pūce.

Viņš norādīja, ka, atbilstoši izvirzītajiem kritērijiem, VARAM joprojām aktīvi strādā pie pašvaldību teritoriju kartes izveides un konkrēts iespējamais vietvaru skaits vēl nav zināms. Vienlaikus jau patlaban esot skaidrs, ka pašvaldību skaits samazināsies vismaz trīs reizes. Tas nozīmē, ka jaunajā kartē varētu būt iekļautas aptuveni 35 līdz 40 pašvaldības.

VARAM izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Jau vēstīts, ka Saeimas atbalstītais Administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas lēmumprojekts paredz, ka pēc jaunā teritoriālā iedalījuma izstrādes un konsultācijām ar pašvaldībām, Ministru kabinetam līdz šī gada 1.decembrim būs jāizstrādā un jāiesniedz Saeimā likumprojekts par jaunām administratīvām teritorijām un kārtību kādā pabeidzama reforma.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)