Banner 980x90

Policijā sākts kriminālprocess par apbedīšanai paredzētu līķu samainīšanu

Rīga, 16.marts, LETA. Valsts policijā sākts kriminālprocess par gadījumu, kad patlaban nezināmu iemeslu dēļ ģimene no Jūrmalas apbedījusi svešu vīrieti, domādama, ka zemes klēpī gulda savu pēkšņi mirušo tuvinieku, aģentūru LETA informēja Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska.

Valsts policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 19.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā. Policijā neprecizēja, kāpēc notiek izmeklēšana pēc šīs nodaļas, bet aģentūra LETA pārliecinājās, ka šajā nodaļā ir pants, kas paredz atbildību par nolaidību. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Gžibovska skaidroja, ka patlaban nevar veikt izmeklēšanu pēc konkrēta Krimināllikuma panta, jo vēl nav iegūti pietiekami daudz pierādījumi. Viņa apliecināja, ka tiek veiktas visas nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu, kā šī situācija varēja rasties. Aizdomās turētā statuss šobrīd nevienai personai nav piemērots.

Latvijas radio pirmdien vēstīja, ka pagaidām līdz galam nenoskaidrotu iemelsu dēļ kāda jūrmalnieku ģimene apbedīšanai saņēma svešu līķi, domājot, ka zemes klēpī gulda savu tēvu.

Marta beigās kāda sieviete no policistiem uzzinājusi, ka miris viņas tēvs. 65 gadus veco vīrieti ar pārsistu galvu atrada uz ielas. Lai noskaidrotu nāves cēloni, mirušais tika nogādāts Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā (VTMEC) Rīgā.

Nāves iemeslus skaidroja Tanatoloģijas nodaļā, kur mirušais pavadīja astoņas dienas. Tad ģimene rīkoja bēres. "Apglabājām plkst.11 un 14.52 man pateica, ka mēs apglabājām ne manu tēvu," Latvijas Radio norādījusi sieviete.

Šo ziņu viņa saņēmusi no bēru rīkotājiem, uzņēmuma "Sēru nams", kurus par kļūdu esot informējis Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs (VTMEC). Tur notikušajā sākumā esot vainota ģimene, kas neesot atpazinusi, ka apglabā svešu vīrieti.

Sieviete Latvijas Radio stāstījusi, ka viņai bijis grūti lūkoties uz mirušā seju. Tomēr, kad mācītājs lasījis lūgšanu, viņa to izdarījusi. Sieviete atzinusi, ka seja šķitusi svešāda, bet to norakstījusi uz tēva gūto galvas traumu un stresu. Arī citi bērinieki esot sacījuši, ka vīrietis ir izmainījies, bet nevienam pat prātā neesot ienācis, ka zārkā guļ svešinieks, vēstīja Latvijas Radio.

Mirušā vīrieša meita arī stāstījusi, ka pēcāk viņai piezvanīts un izteikts piedāvājums pa nakti samainīt mirušos. "Morgā piezvanīja kāds un pateica, vai jūs esat ar mieru, mēs pa nakti viņu dabūsim ārā, pa klusām un rītā atnāksi, atvadīsies. Tajās pašās drēbēs pārvilksim un zārkā ieliksim," apgalvojusi sieviete.

Viņa gan šo priekšlikumu noraidījusi. Likums šādos gadījumos līķi ļauj izrakt tikai ar tiesas atļauju. Latvijas Radio ziņoja, ka VTMEC darbinieki esot vēlējušies, lai sieviete paraksta atļauju līķi izrakt. Centrā par gadījumu zinot, bet komentēt to nevarot, jo policija veic izmeklēšanu kriminālprocesā.

Ģimene esot panākusi vienošanos, ka otras bēres apmaksās VTMEC, taču segt ģimenes morālās ciešanas centrs esot atteicies.

Apbedīšanas biroja "Sēru nams", kas rīkoja pirmās bēres, pārstāve Diāna Černova Latvijas Radio paudusi, ka situācija ir amorāla. "Es domāju kaut kāda iekšējā nekārtība, ja tā var teikt. Vai nu tas bija kaut kas paviršs, kaut kas palaists garām no viņu puses. Vai tas bija jau pie atvešanas," viņa skaidrojusi.

Jūrmalā visus mirušos, par kuru nāvi ir jautājumi policijai, uz ekspertīzēm Rīgā vedusi firma "Angel", kuras Jūrmalas birojs ir slēgts.

Mirušā vīrieša meita apliecinājusi, ka plāno tiesāties. Iespējams, to darīs arī otra ģimene, kuras tuvinieku apglabāšanai atdeva svešiniekiem, vēstīja Latvijas Radio.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)