Banner 980x90

Populārākie mīti par karstā ūdens boileriem, kuriem Tev jābeidz ticēt

Daudzos mājokļos mūsdienās ir karstā ūdens boileri, kas patērē lielu daudzumu elektroenerģijas, taču tajā pašā laikā arī nodrošina iespēju iegūt silto ūdeni, kad vien nepieciešams. Ne visi zina to, ka ir iespējams samazināt izdevumus, kas saistīti ar ūdens sildītāja lietošanu. Interneta veikals 220.lv piedāvā aplūkot, kādi ir sabiedrībā populārākie mīti par boileriem, lai Tu nākotnē zinātu patiesību!

Mīts. Jaunākie boileru modeļi atbilst visām augstākajām drošības prasībām, tādēļ, uzstādot tos mājoklī, ne par ko nav jāuztraucas.
Patiesība. Tāpat kā, izmantojot jebkuras citas elektroierīces, arī ūdens sildītāju lietošanā ir jāievēro atbilstoša piesardzība. Būtu ieteicams uzstādīt aizsargierīces, kas neļauj bojājumu gadījumā plūst strāvai un automātiski to atslēdz. Tāpat vajadzētu arī ierīkot zemējuma vadu, lai kļūmju gadījumā strāva plūstu pa to. Un, protams, vienmēr jāpārliecinās, ka kontakti, kuros pieslēgtas ierīces, ir droši un pasargāti pret mitrumu. 

Mīts. Labākā vieta, kur uzstādīt boileri, – bēniņi vai pagrabs.
Patiesība. Lai arī dažkārt cilvēki mēdz domāt, ka prātīgāk ūdens sildītāju uzstādīt vietā, kur tas nav pamanāms, īstenībā tā jāierīko pēc iespējas tuvāk tai vietai, kur ūdens tiks izmantots, piemēram, vannai vai dušai. Tādēļ ir neizbēgami, ka boilerim tomēr būtu jāatrodas vannas istabā vai virtuvē, ja siltais ūdens nepieciešams tur. Pretējā gadījumā, kamēr karstais ūdens visu garo ceļu pa caurulēm aizplūdīs līdz izmantošanas vietai, jau būs atdzisis un rezultātā Tu maksāsi vairāk gan par ūdens lietošanu, gan tā sildīšanu. 

Mīts. Lai boilerī ilgāk saglabātos karstais ūdens, jāuzstāda tā augstākā temperatūra. 
Patiesība. Ūdens sildītājā ieteicams uzstādīt aptuveni 59°C temperatūru, taču instrukcijās var būt arī minēts, ka optimālā ūdens temperatūra ir no 55 līdz 60°C. Ja tā tiek pārsniegta, bojājas boilerī esošais sildelements, jo tas sāk apkaļķoties. Savukārt, izvēloties pārāk zemu temperatūru (kas nesasniedz 55°C), riskējam ar to, ka ūdenī sāks vairoties baktērijas. Jo augstāka temperatūra tiks uzstādīta, jo lielāks būs elektrības patēriņš, tādēļ prātīgāk tomēr ir iekļauties ieteiktajā diapazonā. 

Mīts. Ja nopirkts jauns boileris, apkope tam nav vajadzīga. 
Patiesība. Tāpat kā gadījumos, kad esi iegādājies jaunu mašīnu, arī šajā situācijā precei jāveic apkope. To ieteicams darīt vismaz reizi gadā, taču, atkarībā no ūdens kvalitātes, to var darīt biežāk. Pirmkārt, vajadzētu pievērst uzmanību tam, kādā stāvoklī ir sildelements, vai nav apkaļķošanās pazīmju, defektu vai bojājumu. Un, protams, nepieciešams iztīrīt nosēdumus, ja tādi sakrājušies. 

Mīts. Ekonomiskāk traukus mazgāt ar rokām. 
Patiesība. Mazgājot traukus izlietnē, mēs visbiežāk atveram krānu un ļaujam ūdenim tecēt, kamēr noskalojam vienu trauku un piederumu pēc otra. Ir neiespējami izsekot līdzi tam, cik litru ūdens aizplūst izlietnes notekā. Kā izrādās, vienā mazgāšanas reizē šādi tiek iztērēti līdz pat 80 litriem ūdens. Savukārt, lai nomazgātu tādu pašu daudzumu trauku mazgājamā mašīnā, nepieciešami tikai 10 līdz 14 litri ūdens. 
Šo pašu aspektu vajadzētu ņemt vērā arī, izvēloties starp dušas vai vannas izmantošanu. Vannā parasti tiek ielaisti aptuveni 150 līdz 160 litri ūdens. Savukārt, lai nomazgātos dušā, lielākoties netiek iztērēti vairāk par 25 litriem. 

Kā redzams, sabiedrībā valda pietiekami daudz maldīgu priekšstatu par boileriem un karstā ūdens lietošanu. Pirmais solis ceļā uz ūdens sildīšanas izmaksu samazināšanu ir paradumu maiņa. Taču atceries arī, ka moderni boileri palīdzēs ietaupīt izdoto naudu elektrību. Ja meklē jaunu modeli savam mājoklim, ieskaties interneta veikala 220.lv piedāvājumā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)