Banner 980x90

Portatīvie datori – no pirmsākumiem līdz mūsdienām

Gandrīz neviens no mums vairs nespēj iztēloties savu dzīvi bez portatīvā datora jeb tā sauktā laptopa. Tas ir parocīgs, viegli pārnēsājams un tikpat jaudīgs kā tā "lielie brāļi" – stacionārie datori. Tomēr vien pirms nepilniem 30 gadiem šādas ierīces bija līdzīgas nesasniedzamam sapnim. Kā pasaule nonāca pie šī neaizstājamā izgudrojuma un kā tas ir attīstījies, piedāvā uzzināt informāciju tehnoloģiju uzņēmums "Capital".

Pirmie mēģinājumi samazināt stacionāro datoru, nesamazinot tā darbības kapacitāti, radās jau 1970. gados. Vienu no pirmajiem mikrodatoriem "Portal" ražoja Francijas uzņēmums "R2E", un tas svēra 12 kilogramus, garumā un platumā sasniedzot gandrīz pusmetru. Izskatā tas atgādināja rakstāmmašīnas un kases aparāta hibrīdu.

Pirmais oficiālais portatīvā datora priekštecis
Lai arī mikrodators "Portal" bija nozīmīgs atklājums portatīvo datoru attīstībā, tomēr lielākā daļa vēsturnieku uzskata, ka revolūciju šajā jomā aizsāka 1981. gadā radītā ierīce "Osborne 1". Tieši šim modelim bija 5 collu ekrāns, vieta divām disketēm, plaša lietojumprogrammu kolekcija, kā arī to varēja parocīgi salocīt.

Jebkuram "Osborne 1" lietotājam bija iespēja papildus iegādāties ārējo bateriju, kas ļāva pagarināt datora darbības laiku. Tas svēra 11 kilogramus, izmērā atgādinot nelielu šujmašīnu, un to atļāva ņemt līdzi pat lidmašīnās. Datora cena bija 1795 ASV dolāri, kas tiem laikiem bija visnotaļ iespaidīga summa. Diemžēl uzņēmums, kas to ražoja, pastāvēja pavisam neilgi, bet savu nospiedumu portatīvo datoru attīstībā noteikti atstāja.


Attēlā dators "Osborne 1".

Pirmais portatīvais dators
Pirmais portatīvais dators ar vērā ņemamiem pārdošanas sasniegumiem bija 1987. gadā izlaistais "ZDS SupersPort" – to izlaida 200 000 eksemplāros. Šis pasūtījums nāca no ASV Gaisa spēkiem, un tādi lielie uzņēmumi kā "IBM Corporation", "To shins", "Compaq", "NEC" un "Zenith Data Systems" (ZDS) steidzās gatavot portatīvo datoru modeļus šim iepirkumam. Kā var spriest pēc modeļa nosaukuma – uzvarēja uzņēmums "Zenith Data Systems", kļūstot par lielāko portatīvo datoru piegādātāju pasaulē 1987. un 1988. gadā. Šis darījums bija nozīmīgs arī tādēļ, ka tā bija pirmā sadarbība pasaulē starp lielu ASV zīmolu un Āzijas oriģinālā aprīkojuma ražotājiem.

Uzlabojumi dizainā un funkcionalitātē
1990. gados portatīvie datori piedzīvoja vairākas nozīmīgas pārmaiņas – smagās svina-skābes baterijas tika aizvietotas ar vieglākām un efektīvākām alternatīvām, ekrāni kļuva lielāki, un tika uzlabota to kvalitāte, kā arī, protams, diskešu atmiņa tikai nomainīta ar datora iekšējo atmiņas plati. 

Interesanti, ka, piemēram, mūsdienu tehnoloģiju milzis Apple savu pirmo portatīvo jeb klēpjdatoru radīja jau 1989. gadā. Līdz 1994. gadam viņu modeļi tika plaši izmantoti birojos, aizstājot stacionāros datorus. Portatīvo datoru popularitāte strauji pieauga ap 1998. gadu, kad parādījās pirmie Wi-Fi pieslēgumi. Protams, papildu popularitāti tiem piešķīra arī tehnisko parametru uzlabojumi, nodrošinot arvien lielāku mobilitāti un priekšrocības salīdzinājumā ar stacionārajiem datoriem. 


Portatīvie datori mūsdienās
Mūsdienās datorus attīstītajās pasaules valstīs izmanto vismaz 80% populācijas. Tehniskas pārvērtības piedzīvojuši arī portatīvie datori. Nu tiem pieejamas ne tikai Wi-Fi, bet arī Bluetooth un citas savienojuma opcijas, datorus iespējams izmanot kopā ar spēļu konsolēm, un tie var svērt mazāk par kilogramu.

Cilvēki ir tik ļoti pieraduši pie portatīvajiem datoriem un to sniegtajām ērtībām, ka ražotāji, lai pārspētu viens otru, cenšas izgudrot arvien jaunas un unikālas detaļas – skārienjutīgi vai dubulti ekrāni, portatīvie datori, kas transformējas par planšetdatoriem, un tā tālāk. Ne mazāk nozīmīgs ir arī dizains – nu cieņā ir elegantas un plānas formas.

Tomēr ražotāji šeit neapstājas, turpinot meklēt arvien jaunus risinājumus, lai sasniegtu patērētāju sirdis un izkonkurētu citus uzņēmumus. Nākotne sola daudz dažādus un interesantus tehnoloģiskos izgudrojumus, jo būsim godīgi – dzīve bez datoriem taču nav vairs iedomājama!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)