Banner 980x90

Stiprais ūdens atkal Jūrmalas pilsētas muzejā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Trešdien, 28.septembrī, plkst.17.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala) tiks atklāta starptautiska grafikas izstāde Pāreja, pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja organizatori.

Jau sesto gadu māksliniece un izcilā oforta tehnikas meistare Nele Zirnīte organizē starptautisku projektu "Stiprais ūdens" (no franču valodas: "Eau Forte" - oforts - stiprais ūdens - skābe). Šogad ar plaši pārstāvētu autoru un darbu klāstu - piedalīsies vairāk nekā 60 mākslinieki no 17 valstīm - izstāde būs apskatāma Jūrmalas pilsētas muzejā.

Oforts ir grafikas tehnika, kuras pirmsākumi meklējami pirms daudziem gadsimtiem un pasaules mākslas vēsturē kā patstāvīgas mākslas tehnikas atzīšana saistās ar Albrehta Dīrera (Albrecht Dürer, 1471 - 1528) un Rembranta van Reina (Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1606 - 1669) darbiem. Kopš tiem tālajiem laikiem oforta tehnikas iespējas ir krietni attīstījušās un pilnveidojušās, tomēr joprojām saglabā seno dienu šarmu.

Nele Zirnīte, vadot biedrību"Oforta Ģilde", jau daudzus gadus realizējot ar ofortu saistītus projektus gan ārzemēs, gan Latvijā (īpaši Jūrmalā projekts "Mobilā Grafikas darbnīca"), nepagurstoši iepazīstina un izglīto interesentus par šo mākslas tehniku.

Izstādē piedalīsies latviešu un citu valstu autori, kas strādā kādā no grafikas tehnikām, ne tikai ofortā, jo mūsdienu mākslu raksturo pārejas ne tikai starp dažādiem tehniskajiem paņēmieniem, apgrūtinot mākslas teorētiķiem analizēt un klasificēt mākslas darbus, bet arī skarot tēmu loku, kas nodarbina mākslinieku prātus.

"Neskatoties uz to, ka "Oforta Ģildes" prioritāte ir oforts un periodiski tiek organizētas izstādes, kurās dominē dobspiedes tehnikas (projekts "Stiprais Ūdens"- kopš 2010.gada un citas izstādes), ik pa laikam mākslinieki tiek aicināti pārkāpt savas profesionālās pieredzes robežas, lai pievērstos kādam citam izteiksmes veidam. Dažādu grafikas tehnisko paņēmienu integrēšana radošajā procesā var tikai bagātināt estampa tapšanas procesu, dot iespēju grafikas darbos ieplūst un cirkulēt "jaunām asinīm". (Nele Zirnīte)

Oriģinālāko darbu autori saņems balvas no Jūrmalas pilsētas domes, kā arī no ilggadējā sadarbības partnera - Latvijas Jūras administrācijas. Tiks pasniegta "Oforta Ģildes" Ģildmeistara balva, ar atzinības rakstu no Latvijas Mākslinieku savienības tiks atzīmēts viens no izstādes autoriem. Mākslinieki saņems izstādes dalībnieka diplomus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)