Banner 980x90

VAK vēršas Administratīvajā rajona tiesā pret Jūrmalas domi par muzeja izlikšanu no telpām

Rīga, 4.sept., LETA. Vides aizsardzības klubs (VAK) ir vērsies Administratīvajā rajona tiesā, apstrīdot Jūrmalas pilsētas domes lēmumu par VAK izveidotā muzeja izlikšanu no telpām Jūrmalā, aģentūru LETA informēja VAK viceprezidente Elita Kalniņa.

VAK interešu pārstāvību strīdā ar Jūrmalas pilsētas domi piekritis veikt zvērinātu advokātu birojs "PricewaterhouseCoopers Legal" (PwC Legal).

Jau ziņots, ka, balstoties uz faktu, ka šajās telpās tiks izveidots piekrastes dabas vērtību un kultūrvides centrs, Jūrmalas dome no valsts budžeta saņēma 930 000 eiro ēkas remontam. Tagad, kad nauda ir apgūta, pašvaldība nolēmusi no sākotnējās ieceres atteikties un plāno tur iekārtot Dzimtsarakstu nodaļu, tāpēc palūgusi telpas atbrīvot, sacīja Kalniņa.

VAK, nepiekrītot līguma izbeigšanai pirms termiņa, ir iesniegusi pieteikumu pret Jūrmalas pilsētas domi par publisko tiesību līguma izpildes pareizību.

Lūgumu par nekustamā īpašuma, kas atrodas Jūrmalā, Pils ielā 1, nodošanu bezatlīdzības lietošanā, Jūrmalas dome ar VAK noslēdza pirms trim gadiem. Vienošanās paredzēja, ka telpās tiks iekārtots Latvijas Zaļās atmodas kustības muzejs un izveidots Vides izglītības un informācijas centrs.

"Muzejs ir iekļauts Latvijas muzeju biedrības sarakstā un 2019.gadā tam ir uzsākts oficiāls akreditācijas process, ko bija paredzēts pabeigt 2020.gadā. Muzejs savāc, uzglabā un nodod publiskai izpētei un apskatei vēsturisku mantojumu. Muzeja arhīvā un ekspozīcijā atrodas vairāk nekā 2000 priekšmetu. Daļu no šiem priekšmetiem ir nodrošinājuši Jūrmalas pilsētas iedzīvotāji, ziedojot un dāvinot to biedrībai," norādīja muzeja vadītāja, rakstniece Lelde Stumbre. 

Jūrmalas dome iepriekš aktīvi ir paudusi atbalstu biedrības darbībai vides izglītības un kultūrizglītības popularizēšanā, veicināšanā un attīstībā. Kad 2016.gadā pašvaldība vērsās Saeimā ar lūgumu par valsts finansējuma piešķiršanu nekustamā īpašuma remontam, biedrība tika pieaicināta šī jautājuma izskatīšanā un pārliecināja deputātus par nepieciešamību atbalstīt biedrību un piešķirt vajadzīgu finansējumu, lai nodrošinātu normālas mūsdienīgas telpas veiksmīga darba turpināšanai. 

Pēc renovācijas darbu pabeigšanas dome ir mainījusi savu nostāju un pieņēmusi lēmumu līgumu izbeigt pirms termiņa, pamatojot to ar nekustamā īpašuma vajadzību saviem mērķiem. "Jūtamies izmantoti un nodoti," radušos situāciju rezumēja Stumbre.

Saskaņā ar domes lēmumu, no 2019.gada 1.septembra muzejam, klubam un informācijas centram bija jāatstāj tiem iepriekš paredzētās telpas, ko nevalstiskā organizācija neplāno darīt un aizstāvēs savas intereses tiesiskā ceļā

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)