Banner 980x90

Algas kalkulators – kas tev par to jāzina?

Iespējams, ka iepriekš jau būsi dzirdējis par iespēju izmantot algas kalkulatoru. Tas ļauj aprēķināt savu algu, atbilstoši 2018. gadā pieņemtajai nodokļu sistēmai. Jautāsi, kāpēc būtu nepieciešams aprēķināt algu, ja to šobrīd dara grāmatvede? Par to, kas ir algas kalkulators un kāpēc tev nepieciešams to izmantot, – uzzināsi šajā rakstā!

Kas ir algas kalkulators?
Algas kalkulators ir noderīgs rīks ikvienam, kurš saņem naudu par padarīto darbu. Vai tu esi informēts par to, kāds ir tavu ienākumu veids, kāda veida nodokļi tev ir jāmaksā, kā arī kādus atvieglojumus un privilēģijas tev piedāvā valsts? Esot lietas kursā par visām šīm lietām, tu sapratīsi, kā veidojas tava alga, un varēsi aprēķināt to, izmantojot algas kalkulatoru. Ir noderīgi zināt, kāda veida nodokļus maksā tavs darba devējs un kāpēc bruto alga uzrādās kā viens cipars, bet neto alga ir pavisam cits cipars!

Kas ir neto un bruto alga?
Bruto alga ir darba devēja kopējās izmaksas, savukārt neto alga attiecas uz personu, kura saņem algu. Neto ir tas, ko cilvēks saņem pēc nodokļu nomaksas. Ikvienam no mums ir svarīgi būt lietas kursā par to, kāda veida nodokļi par mums tiek maksāti. Savukārt, ja persona ir pašnodarbināta, tad šos nodokļus personai nepieciešams veikt pašai. 

Nodokļu sistēma Latvijā
Šobrīd Latvijā pastāv 3 dažādu veidu nodarbinātības formas: algots darbs, autoratlīdzība, mikrouzņēmums. Katrai no šīm nodarbinātības formām ir noteikta sava nodokļu sistēma. Aplūkosim katru no tām. 

• Algots darbs – šajā gadījumā visus nodokļus samaksā darba devējs, un darbinieks saņem neto algu, ko var izmantot pēc savām vajadzībām. 
• Autoratlīdzība – šajā gadījumā nodokļus maksā gan atlīdzības izmaksātājs, gan arī saņēmējs. Autoratlīdzības saņēmējam reizi ceturksnī nepieciešams veikt obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, gadījumā, ja šīs autoratlīdzības apmērs pārsniedz minimālo algu. 
• Mikrouzņēmums – gadījumā, ja esi mikrouzņēmuma īpašnieks, tev tiek piemērots atvieglots nodoklis 15% apmērā.

Nodokļu atvieglojumi
Algas kalkulatorā iespējams ievadīt informāciju arī par nodokļu atvieglojumiem. Latvijā nodokļu atvieglojumus var saņemt:
• vecāki vai aizbildņi – atvieglojumi pienākas vecākiem, kuriem ir nepilngadīgi bērni, kā arī bērniem līdz 24 gadu vecumam gadījumā, ja viņi turpina mācības,
• personas ar invaliditāti – jo lielāks ir darbspējas zudums, jo lielāki nodokļa atvieglojumi pienākas šai personai,
• represētas personas,
• personas, kuru apgādībā ir nepilngadīgi brāļi un māsas u.c

Kā notiek algas aprēķins?
Izmantojot, piemēram, Comparo.me algas kalkulatoru, tev nepieciešams ievadīt savu ikmēneša algu, norādīt apgādībā esošo personu skaitu, neaplikamo minimumu, kā arī nepieciešams norādīt, vai uz tevi attiecas kāds no atvieglojumiem. Ievadot nepieciešamo informāciju, varēsi saņem konkrētu algas aprēķinu. 

Kāpēc izmantot algas kalkulatoru?
Pat tad, ja strādā algotu darbu un algu aprēķina uzņēmuma grāmatvedis, ir noderīgi pārliecināties, ka konkrētais grāmatvedis nav kļūdijies savos aprēķinos un veicis tos precīzi. Tā ir iespēja pārliecināties par to, vai saņem precīzu algu. Tā ir iespēja arī pārliecināties par iespējamo atalgojumu, piesakoties jaunā darbā. Darba sludinājumos bieži vien tiek norādīts bruto algas apjoms, tāpēc tādā veidā iespējams ērti un ātri aprēķināt neto algas apmēru. 

Kuru algas kalkulatoru izmantot?
Ja vēlies aprēķināt savu algu, tad iesakām izvēlēties Comparo.me algu kalkulatoru. Tā izmantošana ir ērta un vienkārša. Comparo.me mājaslapā atradīsi arī visu nepieciešamo informāciju, kas ļaus saprast, kāpēc tava alga ir tāda, kāda tā ir un kāda veida nodokļu sistēma un atvieglojumi attiecas uz tevi. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)