Banner 980x90

Augsta ranga Jūrmalas policijas iecirkņa amatpersonu un bijušo priekšnieku apsūdz pilnvaru pārsniegšanā

Rīga, 6.nov., LETA. Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu kādas ģimenes konflikta laikā apsūdzēta Valsts policijas (VP) Jūrmalas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Inga Zonberga un bijušais šī iecirkņa priekšnieks Aleksandrs Melnis, noskaidroja aģentūra LETA.

Prokuratūra paziņojumā presei, neminot personu vārdus raksta, ka krimināllietā divas VP amatpersonas apsūdzētas par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tās saistītas ar vardarbību un vardarbības piedraudējumu.

Saskaņā ar apsūdzību, 2015.gada jūnijā kādā privātā īpašumā bija izcēlies konflikts starp laulātajiem par it kā laulātās sievas nelikumīgu iekļūšanu vīra mājoklī, kurā oficiāli bija deklarēta arī nešķirtā sieva, viņas māte un trīs laulātā pāra bērni.

Pēc vīra izsaukuma mājās ieradās vairāki policisti. Saņemot informāciju par neatrisināmo konfliktsituāciju no VP iecirkņa darbiniekiem, tā priekšnieks un arī iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece, nepastāvot objektīvai nepieciešamībai, nolēma personīgi ierasties notikuma vietā.

Neskatoties uz to, ka nebija nekāda objektīva pamata nebūt neitrāliem pret katru no konfliktā iesaistītajām personām, apsūdzētie ieņēma pozīciju, kas bija izteikti labvēlīga vīram un rīkojās tikai viņa interesēs, absolūti nerespektējot otrās konfliktā iesaistītās puses intereses un likumīgās tiesības, skaidroja prokuratūrā.

"Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka sievietes ir pazīstams Jūrmalas uzņēmējs.

Kā norādīja prokuratūrā, pēc apsūdzēto personu norādījumiem un viņu pašu aktīvu piedalīšanos, konfliktā iesaistītā sieva un viņas māte tika aizturētas. Turklāt laulātā sieva pazemota ar to, ka pēc apsūdzētās personas norādījuma viņai sākotnēji netika ļauts apģērbties. Viņai ļāva apģērbties tikai pēc tam, kad sievietei tika uzlikti roku dzelži.

Vēlāk jau izpildot uzraugošā prokurora kategorisku prasību nekavējoties atbrīvot sievieti no īslaicīgās aizturēšanas vietas kameras, viņa tika atbrīvota, nepiešķirot viņai aizdomās turētā procesuālo statusu un nepiemērojot viņai nekādu drošības līdzekli, kam nesaskatīja nekādu likumīgu pamatu.

Apsūdzēto personu noziedzīgās rīcības rezultātā, laulātās sievietes brīvība prettiesiski tika ierobežota uz vairāk nekā 40 stundām, uzskata prokuratūra.

Lieta nodota Rīgas rajona tiesai Jūrmalā. Tiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts.

Melnis 2016.gada vasarā saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku tika no amata atstādināts. Jau nedaudz vēlāk VP nolēma, ka Melnim par dienesta transportlīdzekļa nepamatotu izmantošanu privātām vajadzībām un dokumentācijas nenoformēšanu, kā arī par rupjiem ētikas normu pārkāpumiem piemērojams disciplinārsods - pazemināšana amatā. Melnim uzticēja pildīt vecākā inspektora pienākumus Rīgas reģiona kriminālpolicijas pārvaldē.

2016.gada vasarā laikraksta "Latvijas Avīze" rīcībā bija nonācis iepriekšminētās sievietes iesniegums policijai.

Meļņa rīcība strīdā iesaistītās sievietes iesniegumā bijusi aprakstīta šādi: "Pa kāpnēm pretī nāca kāds vīrietis privātā apģērbā ar izteiktu smaidu sejā, un vizuāli šī vīrieša uzvedība liecināja, ka viņš ir lietojis alkoholu, kā arī, pienākot tuvāk, sajutu alkohola smaku. Šis cilvēks stādījās priekšā kā Jūrmalas policijas iecirkņa priekšnieks Melnis, smīnot un ņirgājoties paziņoja, ka mani no šejienes izvedīs rokudzelžos, ja tūlīt neaiziešu. Atbildēju, ka esmu savās mājās, ir jau vēls, un gāju atpakaļ gulēt."

"Vīrs [pazīstams Jūrmalas uzņēmējs Kaspars S.] ar Jūrmalas iecirkņa priekšnieku Aleksandru Melni sekoja man guļamistabā, ignorējot to, ka istabā gulēja bērns, viņš turpināja stāstīt, kā viņi varētu ar mani izrīkoties, ka "uztaisīs man lietu" un atņems bērnus. Viņš nepārtraukti izteica man draudus, mēģināja iebiedēt un psiholoģiski ietekmēt. Biju pārsteigta, ka policijas iecirkņa priekšnieks var atļauties šādi rīkoties. Kad sarunas nenotika mana vīra un Jūrmalas iecirkņa priekšnieka vēlamajā virzienā, viņi izgāja no istabas," iesniegumā rakstījusi strīdā iesaistītā sieviete.

"Vēl pēc piecām minūtēm izģērbos un gāju gulēt, ap 23.35 dzirdēju soļus uz kāpnēm un iedegās gaisma guļamistabā. Istabā ienāca daudzi cilvēki. (..) Aleksandrs Melnis kopā ar pārējiem agresīvā veidā un bļaujot uzlika man uz rokām rokudzelžus, paziņoja, ka uzskata, ka esmu ielauzusies pati savās mājās, un kā pamatojumu tam viņš vicināja man gar seju laulības līgumu, kurā par dzīvesvietas lietošanas tiesībām nekas nav noteikts," atminējusies strīdā iesaistītā.

Pēc šiem notikumiem sieviete tika aizturēta un tolaik Meļņa vadītajā Jūrmalas policijas iecirknī pret viņu tika sākts kriminālprocess par "nelikumīgu iekļūšanu mājoklī pret tajā dzīvojošās personas gribu", ko piecus mēnešus vēlāk Rīgas tiesu apgabala prokuratūra izbeigusi, nesaskatot sievietes darbībās nekādu noziedzīgu nodarījumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)