Banner 980x90

Bulduru Dārzkopības vidusskola cer uz izglītības iestādes restartu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Lai nodrošinātu Bulduru Dārzkopības vidusskolas turpmāku sekmīgu pastāvēšanu, izglītības iestādei nepieciešams restarts, pārliecināta iestādes vadība.

Kā 15.decembrī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā norādīja Bulduru dārzkopības skolas attīstības biedrības valdes priekšsēdētājs Ansis Birznieks, līdz šim pastāvošā situācija izglītības iestādē liecina -lai skola spētu pastāvēt turpmāk, tai nepieciešams nevis glābšanas plāns, bet gan restarts un attīstības plāns.

Birznieks uzsvēra, ka līdz šim iestāde cietusi lielus zaudējumu, tostarp novecojušās katlumājas dēļ, kas atradusies nepilna kilometra attālumā no skolas, tādējādi radot "dramatiskus siltuma zudumus un milzīgus izdevumus par apkuri". Skolai ir brīvs korpuss aptuveni 3000 kvadrātmetru platībā, kuru iepriekš iznomāja "Internacionālā skola", tomēr pēdējos četrus gadus Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kuras pārraudzībā atrodas Dārzkopības vidusskola, neļaujot telpas iznomāt reāliem nomniekiem ilgtermiņā, tādējādi radot zaudējumus. Tāpat ministrija neļaujot iznomāt arī dārzeņkopības paraugsaimniecības izveidei poldera zemi aptuveni 50 hektāru platībā, neskatoties uz to, ka tam ir potenciāls nomnieks.

No 2014.gada beigām vidusskolai nav direktora, bet skolas valde no šī paša laika ir viena tās locekļa sastāvā. Birznieks norādīja, ka mācību iestādes vadība no kapitāla daļu turētāja puses atstāta "pašplūsmā un pagaidu režīmā". Neskatoties uz to, ka skola izstrādājusi tās attīstības stratēģiju līdz 2020.gadam, tā esot "iestrēgusi" IZM. Tāpat Birznieks norādīja, ka pēdējā laikā nav notikusi neviena konstruktīva saruna par skolas nākotni, neskatoties uz to, ka nozare uzsver šīs skolas pastāvēšanas nepieciešamību. Tāpat būtisks jautājums ir arī audzēkņu piesaiste, jo pēdējos gados fiksēts to skaita kritums.

Tomēr, neskatoties uz grūtībām, kā arī ieilgušajām tiesvedībām, skolas finanšu situācija esot stabila, uzsvēra Birznieks - skola strādā un maksā rēķinus un tai ir parāds tikai Valsts kasē. Tāpat, pateicoties skolas valdes darbam, izdevies atjaunot katlumāju, kas nodrošinās būtisku ekonomiju apkurē.

Nozare secinājusi, ka audzēkņu skaita kritums nav tikai demogrāfiskās situācijas vai piedāvāto izglītības programmu "neinteresantums". Negatīvo audzēkņu pieaugumu sekmējot ilgstoša slikta pārvaldība, kā arī kopēja valsts izglītības politika. Pēc Birznieka domām, situāciju var labot, tikai veicot kardinālas pārmaiņas un uzlabojumus.

Birznieks skaidroja, ka biedrības vīzija par skolas turpmāko pastāvēšanu ir nākotnes skola dārzkopjiem, kas kalpo par platformu zināšanu un pieredzes pārnesei, zinātnes, pētniecības un uzņēmējdarbības radošai sapludināšanai, lai nodrošinātu nozares izcilību un konkurētspēju Eiropas līmenī.

IZM parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns (V) skaidroja, ka Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts likumprojekts par VSIA "Bulduru Dārzkopības vidusskolas" kapitālstatusa atcelšanu.

Smiltēns piekrita - ja "nebūs nodrošināts skolas restarts, skolu neizdosies izcelt". Viņš skaidroja, ka IZM kopā ar Latvijas Universitāti (LU) un Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) izskata iespēju, kā "skolai dabūt sinerģiju ar kaut ko lielāku". Abas augstskolas ir izrādījušas interesi par darbošanos skolas turpmākajai pastāvēšanai. LLU, piemēram, spētu nodrošināt mācību programmu pēctecību. Smiltēns uzsvēra, ka pašlaik IZM neredz iespējas, kā citādā veidā varētu nodrošināt papildu izrāvienu skolai.

Līdz ar to abas augstskolas izstrādās iespējamos rīcības variantus. Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze (ZZS) norādīja, ka vidusskolai noteikti ir jāpastāv un ministrija vēlētos, lai tai ir lielāka sasaite ar lauksaimniecību, līdz ar to priekšroka būtu dodama LLU.

Komisijas locekļi bažījās, ka patlaban IZM izstrādātais priekšlikums par kapitālsabiedrības statusa atcelšanu varētu radīt risku, ka kāds mēģinās privatizēt skolai piederošos īpašumus, ko patlaban aizsargā īpašs skolai veltīts likums.

Kā ziņots, VSIA "Bulduru Dārzkopības vidusskola" valde izsludinājusi atklātu konkursu uz Bulduru Dārzkopības vidusskolas direktora amatu.

Kā liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pretendenti savus pieteikumus amatam var iesūtīt 20 dienu laikā - līdz nākamā gada 4.janvārim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)