Banner 980x90

Fotogrāfu Ērikas Edes un Kārļa Edes izstāde "Baltā smilšu strēle"

7.februārī plkst.17.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala) tiks atklāta fotogrāfu Ērikas Edes un Kārļa Edes izstāde "Baltā smilšu strēle", pilsētas informācijas portālam Jurmala24.lv stāsta Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā vēstures speciāliste Inga Sarma.

Tā ir neparasta satikšanās, jo kopīgā izstādē tiksies vienas dzimtas divu fotogrāfu darbi, vairākās fotogrāfijās būs iemūžināti vieni un tie paši objekti, tā, kā tos saskatījuši abi mākslinieki. Neparasti tāpēc, ka šo redzējumu šķir simts gadi.

Ievērojamā spāņu fotogrāfe Ērika Barahona Ede izstādei izvēlējusies nosaukumu "Baltā smilšu strēle". Pirmajā acumirklī šķiet, ka uz to vedinājusi Jūrmalas pludmale un pati Jūrmalas pussala ar skatu no putna lidojuma. Taču, šķiet nosaukumam meklējams dziļāks zemteksts - saistībā ar Ērikas darbiem bieži tiek citēts Marsels Prusts: par mums zināmajām vietām, kas nav tikai telpas nogriežņi, bet gan veido šauru strēli starp ilgstošiem iespaidiem, kas nosaka mūsu dzīvi. Ērikas ceļojumi un savas dzimtas sakņu meklējumi tāpat vedina uz domām par Marselu Prustu un Pazudušā laika meklējumiem.

Ērika dzimusi 1960.gadā Bilbao, Basku zemē Spānijā. Studējusi mākslu Madrides universitātē, kopš 1997.gada strādā Gugenheima Mākslas muzejā Bilbao, šobrīd ir galvenā muzeja fotogrāfe. Viņas foto reportāžas žurnāliem "GEO", "Elle", "Vogue", "The New York Times" un "Washington Post" ir plaši pazīstamas pasaulē. Ērika ieguvusi Pasaules Kultūras mantojuma konkursa balvu un Eiropas balvu kā labākā sieviete foto reportiere.

Ērikas fotogrāfijas vedina domāt, ka bez ģenētiskā koda ir vēl arī kāds vienojošs kultūras kods: viņas ģimene ir baltvācu izcelsmes, kurā bijuši ievērojami sabiedriskie darbinieki, mūziķi un katrā paaudzē - kāds fotogrāfs. Rīga, Jūrmala, Kuldīga, Berlīne, Bilbao ir šī kultūras koda sastāvdaļas ar valodu, tradīciju un pieredzes daudzveidību, kas manifestējas kopīgā cilvēciskuma, humanitātes izpratnē.

Otrs fotogrāfs, kas piedalās šajā izstādē uz šaurās, baltās smilšu strēles laika un atmiņu jūrā, ir Kārlis Ede, kas dzimis 19.gadsimta vidū Rīgas rātskunga Kārļa Gustava Ādolfa Edes ģimenē. Kārlis Ede atvēris savu fotostudiju Rīgas Jūrmalā, Majoros 1890.gadā, Rīgā - 1896., bet Kuldīgā 1896.gadā. 19.gadsimta beigu fotostudijas nodarbojās galvenokārt ar portretu uzņemšanu un Kārlis Ede nav izņēmums, taču ir saglabājušies viņa uzņemtie Rīgas Jūrmalas pludmales skati, kā arī Rīgas ielu uzņēmumi, kas būs redzami izstādē.

Lai satikšanās uz baltās smilšu strēles varētu notikt, bija nepieciešams daudzu cilvēku atbalsts un līdzdarbošanās - izstādi veidojām sadarbībā ar Rīgas foto muzeja un Kuldīgas muzeja kolēģiem un Rosu Edi - Kārļa Edes fotogrāfiju glabātāju, kas ceļojušas ģimenei līdz no Latvijas uz Vāciju, Argentīnu un Spāniju. Izstādi finansiāli atbalsta Jūrmalas Dome un Ērika Barahona Ede.

Ērikas Edes un Kārļa Edes izstāde "Baltā smilšu strēle" Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 2.martam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)