Banner 980x90

Jelgavas novadā no marta par 8% augs maksa par atkritumu izvešanu

No 2.marta Jelgavas novadā par 8% paaugstināsies maksa par atkritumu izvešanu, lēmusi novada dome.

Rīga, 23.janv., LETA. No 2.marta Jelgavas novadā par 8% paaugstināsies maksa par atkritumu izvešanu, lēmusi novada dome.

Pašvaldībā skaidroja, ka SIA "Jelgavas novada KU" saskaņā ar sadzīves atkritumu poligona "Brakšķi" noteiktajām tarifa izmaiņām ievedamajiem atkritumiem kāpina maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jelgavas novada administratīvajā teritorijā. Jaunais tarifs sadzīves atkritumu viena kubikmetra apsaimniekošanai noteikts 18,52 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN) līdzšinējo 17,11 eiro bez PVN vietā. Palielinājums attiecībā pret līdzšinējo tarifu ir 8,22%.

"Viens no iemesliem atkritumu apsaimniekošanas maksas palielinājumam ir šķirošanas stacijas un poligona "Brakšķi" ievedamo atkritumu maksas pieaugums, kas no 2019.gada 1.janvāra par sadzīves atkritumu jeb mājsaimniecību atkritumu, kā arī tirdzniecības, rūpniecības uzņēmumu vai iestāžu atkritumu pieņemšanu noteikts 56,72 eiro par tonnu", skaidroja Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Valdis Buividaitis.

Savukārt otrs iemesls cenas celšanai ir atkritumu tarifā iekļautās izmaksas lielgabarītu atkritumu savākšanai.

"Lai iedzīvotājos veidotu izpratni par to, ka atkritumu nodošana ir līdzatbildīgs process, līdzšinējā kārtība tiek mainīta. Līdz šim individuāla lielgabarīta atkritumu un vieglo automašīnu riepu savākšana un nogādāšana lielgabarīta atkritumu pārstrādei tika iekļauta Jelgavas novada pašvaldības budžetā," klāstīja pašvaldības pārstāvis.

Komunālais uzņēmums izsludināja grafiku, kad katrā pagastā iespējams nodot lielgabarīta atkritumus un nodrošināja konteineru pieejamību un attiecīgi - atkritumu izvešanu. Taču līdzšinējā uzņēmuma un pašvaldības prakse liecina, ka iedzīvotāju bezatbildības un neapzinīguma dēļ lielgabarītu savākšanas reizē tiem domātajos konteineros lielākoties - teju 80% gadījumu - tika mesti sadzīves atkritumi. 

"Tātad komunālajam uzņēmumam pieauga nododamais sadzīves atkritumu apjoms "Brakšķos", savukārt iedzīvotājiem tā arī neveidojās izpratne, ka pie lielgabarīta atkritumiem nepieder vasarnīcas vai pagraba atkritumi, bet gan, piemēram, nolietots ledusskapis, veļasmašīna, gāzes plīts, salauzti atpūtas krēsli vai nodiluši paklāji," par līdzšinējo pieredzi stāstīja Buividaitis.

Pēc viņa teiktā, tagad lielgabarītu atkritumu nodošana būs nodrošināta tā, ka ikviens novada iedzīvotājs, kam ir noslēgts līgums par sadzīves atkritumu nodošanu, iepriekš sazinoties ar komunālo uzņēmumu, varēs ieplānot, kurā dienā komunālā uzņēmuma darbinieki atbrauks un bez maksas savāks pie vārtiem atstātās sadzīves lietas. Tāpat būs iespējams arī pašiem iedzīvotājiem vest un nodot bez maksas vēlamās lielgabarīta atkritumu mantas lielgabarīta atkritumu savākšanas punktos. 

"Absolūti neiztur kritiku tie argumenti, ka lauku viensētās salīdzinājumā ar daudzdzīvokļu mājām nav ne apjomīgu sadzīves, ne lielgabarīta atkritumu. Prakse ar izgāztuvēm, mežā izmestām riepām, pie konteinera pievestiem un atstātiem sadzīves atkritumu maisiem liecina, ka iedzīvotāji nereti ir pieraduši izvairīties no atbildības un, šos atkritumus sakopjot, tāpat beigu beigās jāsamaksā visiem nodokļu maksātājiem no budžetā iepriekš neparedzētiem līdzekļiem," komentēja pašvaldības izpilddirektora vietnieks.

  

Sauso sadzīves atkritumu savākšanu "Jelgavas novada KU" nodrošina visā Jelgavas novada teritorijā. Tiek savākti gan nešķirotie, gan šķirotie sadzīves atkritumi. Atkritumu savākšana tiek organizēta no daudzdzīvokļu un privātmāju iedzīvotājiem, pašvaldības iestādēm, uzņēmumiem un publiskām vietām.

"Firmas.lv" dati liecina, ka pašvaldībai piederošā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma apgrozījums 2018.gadā bija 3,022 miljoni eiro, bet zaudējumi sasnieguši 259 890 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)