Banner 980x90

Jūrmalā apkures tarifu samazināšanai plāno būvēt jaunu katlumāju

Jūrmalas pašvaldības SIA "Jūrmalas siltums" plāno vērienīgus pasākumus siltumenerģijas tarifa pazemināšanai - šajā nolūkā iecerēts par kurināmo vairāk izmantot šķeldu, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pašvaldība plāno nopietnas investīcijas siltumtīklu attīstībā - tuvāko divu gadu laikā paredzēts uzbūvēt jaunu katlumāju ar biomasas (šķeldas) kurināmo. To, visticamāk, būvēs Slokā, Ventspils šosejā 26, kur jau vēsturiski atrodas ar siltuma ražošanu saistīts objekts. Jaunās katlumājas jauda būs līdz 12 megavatiem. Tiks veidotas arī jaunas siltumtrases un pilnveidota jau esošā siltumtrase, kas savieno šo vietu ar Kauguriem.

Pašlaik pašvaldība nolēmusi uzsākt detālplānojuma izstrādi, lai precizētu, kā objekts visracionālāk izvietojams un kā iekārtojama tā apkārtne. Projekts jau saņēmis Eiropas Savienības atbalstu līdzfinansējumam 50% apmērā, un tas tiks realizēts līdz 2015.gada septembrim.

"Jūrmalas siltums" Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai ir iesniedzis projektu nākamajai - jau piektajai - savas attīstības kārtai, lai varētu saņemt Eiropas Savienības līdzfinansējumu Dubultu katlumājas rekonstrukcijai, uzstādot tajā biokurināmā (šķeldas) katlus ar piecu un trīs megavatu jaudu, kā arī savienojot siltumtrasi Jūras ielā ar Ormaņu ielas siltumtrasi.

Abu šo projektu realizāciju līdzfinansēs Eiropas Savienība. Paredzēts, ka izmaksas atmaksāsies desmit gadu laikā un līdz 50% no iegūtās ekonomijas tiks novirzīts siltumenerģijas tarifa pazemināšanai galapatērētājiem, tas ir, iedzīvotājiem.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība norāda, ka jau šogad "Jūrmalas siltums" panāca siltumenerģijas tarifa pazeminājumu par 7,3%, racionāli un taupīgi izmantojot finanšu līdzekļus. Lai gūtu šādu rezultātu, uzņēmumā, kura pamatkapitāls pilnībā pieder Jūrmalas pašvaldībai, tika veikta reorganizācija, samazinot darbinieku un līzingā ņemto mašīnu skaitu, kā arī uz ievērojami zemākām procentu likmēm pārkreditējot Valsts kases izsniegtos kredītus.

Jūrmalnieki šo pasākumu rezultātu redz savos rēķinos, kur šoruden samazinājies maksājums par izmantoto siltumenerģiju dzīvokļu apkurei un karstā ūdens piegādei.

Lai turpinātu tarifu samazināšanu, "Jūrmalas siltums" piedalās Eiropas Savienības Kohēzijas fonda programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" apakšaktivitātē centralizētās siltumapgādes sistēmas efektivitātes paaugstināšanai, un šīs ieceres atbalsta Jūrmalas pilsētas dome.

"Kad pagājušā gada beigās tika izvērtētas kapitālsabiedrības, kurās kapitāla daļu turētāja ir dome, pieņēmām stingru lēmumu, ka "Jūrmalas siltuma" darbība turpināma līdzšinējā statusā, kas nozīmē to, ka nevar būt runas par šī uzņēmuma privatizāciju nekādā formā un visas palaikam uzvirmojošās baumas šajā jautājumā ir nepamatotas," uzsver Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)