Banner 980x90

Jūrmalas pilsētas muzejā atklās divas nozīmīgas grafikas izstādes

Informāciju sagatavoja Eva Rotčenkova, Mākslas zinātniece un Nele Zirnīte, izstādes kuratore.
29.novembrī plkst.18.30 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala) tiks atklātas divas izstādes - starptautiska ceļojošā grafikas izstāde "Stiprais ūdens - 4" un mākslinieces Neles Zirnītes personālizstāde "Transfūzija", pilsētas informācijas portālam Jurmala24.lv stāsta izstādes kuratore nele Zirnīte un mākslas zinātniece Eva Rotčenkova.

Apmeklētājiem izstādes būs apskatāmas no 30.novembra.

Projekta "Stiprais ūdens - 4" koncepcijas pamatprincips - savstarpējo tēmas un izteiksmes līdzekļu mijiedarbība un dobspiedes tehniku popularizēšana, kā arī "ūdens" tēmas vadmotīva izmantošana darbos kā ņeatņemams radošais spēks dažadām mākslas izspausmēm.

Izstāde "Stiprais ūdens - 4" ir jau ceturtā starptautiska mēroga izstāde, ilggadīgā projekta "Stiprais ūdens - 4" ietvaros, kurā piedalīsies izcili, pasaulē pazīstami, kā arī jauni mākslinieki, no Latvijas, Šveices, Nīderlandes, ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Lietuvas, Krievijas, Austrālijas, Melnkalnes, Japānas un Indijas.

Lielāko ekspozīcijas daļu veido "Oforta Ģildes" grafikas meistaru, kā arī Šveices mākslinieku darbi. No 2013.gada 11. līdz 21.maijam, izstāžu zālē Oslo 12 Hallē D bija apskatāma straptautiskā grafikas izstāde "Stiprais ūdens - 3", kas māksliniekiem pavēra vārtus turpmākai sadarbībai. No Šveices izstādē piedalās gan vairāku oforta darbnīcu vadītāji un pazīstami ofortisti: Franziska Schiratzki, Astrid Schmid, Mathias Gentinetta, Daniela Erni u.c., gan mākslinieki, kas ofortu uztver, kā vienu no svarīgiem savas daiļrades izspausmes veidiem: Krassimira Drenska, Claudia Fellmer, Helmut Sennhauser, Lynn Catania Voeffray, Marianna Vogler, Stefan Werthmüller, Sieglinde Wittwer-Thomas. Daudzi mākslinieki ir pievērsušies tieši dobspiedes šarmam un neizsmeļamajām iespējām: Helga Halbritter, Nicole Manuel, Sabina Stucky, Inese Troska. Piemēram, māksliniece Sabīne Haerri labprāt piešķir ofortam jaunu nozīmi, to papildinot ar skaņas instalācijām un citiem digitālo mediju paņēmieniem.

Latviju pārstāv jau zināmi un plašu atzinību iemantojuši mākslinieki – Gunārs Krollis, Nele Zirnīte, Baiba Damberga, Varis Krauklis, Arturs Ņikitins, Inārs Helmūts un jaunāki autori, kas salīdzinoši nesen nonākuši uz mākslas skatuves - Ansis Butnors, Baiba Kalna, Gabija Priede un Signe Štrauss. Izstādē iekļauta arī videoprojekcija "Force Majeure", ko veidojuši mākslinieki Arnis Stasaitis un Modris Brasliņš.

Īpaša vieta izstādē būs atvēlēta izcilās latviešu klasiķes "Oforta Ģildes" meistara Dzidras Ezergailes (1926–2013) darbiem, godinot mākslinieci līdz ar viņas aiziešanu šī gada vasarā.

2013.gadā izveidotā ģildmeistara Neles Zirnītes balva (oriģināltehnikā darināts diploms, ar vara plates elementa logo, kā arī oriģināls autora oforts) pirmo reizi tika piešķirta Šveicē māksliniekam J.Šefteram. Šī tradīcija tiks turpināta un gaida savu svinīgo mirkli arī Latvijā. Pamatideja - dot iespēju integrēties projektā citu valstu māksliniekiem ar jaunām, radošām vēsmām papildinot ceļojošā projekta ekspozīciju. Katru reizi izstāde tiek pasniegta jaunā kvalitātē dažādās pasaules vietās, lai tālāk attīstītu, pilnveidotu un popularizētu šo mākslas veidu. Nostiprinot sadarbības saites kultūras jomā starp dažādu pasaules valstu radošām darbnīcām, atrodot jaunus domu biedrus, tiek nests Latvijas vārds pasaulē un radīta interese par mūsu valsti un tās kultūru.



Izstādes atklšana 29.novembrī plkst.18.30.

Izstādē būs apskatāmi jaunākie mākslinieces, "Oforta Ģildes" meistares Neles Zirnītes darbi. "Transfūzija" - medicīnas praksē tiek lietots kā termins asins pārliešanas apzīmējumam. Bērnībā māksliniecei bieži patika spēlēties ar dažādu materiālu un formu priekšmetiem, caurspīdīgām pudelītem un trauciņiem, kurus piepildot ar ūdeni un pievienojot tām dažādas krāsainās vielas, radās jauna substance.

"Stundām varēju nodarboties ar šķidruma pārliešanu no viena tilpuma otrā, vērojot sajaukšanās procesa gaitu. Man patika atrasties "savā iedomu laboratorijā", kura velāk nemanāmi pārcelās uz grafikas darbnīcu, lai turpinātu dzīvot idejās un mākslas darbos. Eksperimentēšanas gars, kas aizrauj un nāk līdzi ar katru jaunu darbu, pavada mani arī šodien. Tā tiek meklēta informācijas "pārliešanas" formula vadoties jau pēc idejas, krāsas un formas attiecību likumiem, piedāvājot skatītājam vērot un baudīt vizuālo impresiju." - Nele Zirnīte.

Pēdejā laikā tapušo darbu kompozīcija bieži vien balstās uz idejas un improvizācijas ciešu dialogu. Caurspīdīgie klusās dabas objekti negaidīti izaug kompozīcijas priekšplānā, atrodot savu vietu lapā un saplūstot ar dzīvo dabu, stabili iekārtojas un veido sirreālo vīziju. Monotīpijas izmantošana, uz dobspiedes technikā izveidotas klišejas, palīdz radīt daudzdimensiālas vides klātbūtnes efektu. Katrs novilkums ir neatkārtojams. Daudz eksperimentējot ar fotogravīras principa tehnikām, izkristalizējās autortehnika ar nosaukumu Neig (nosaukums ietver sevī 2 autoru - Nele &Igors - vārdu pirmos burtus).

Darbos daudz attēlots ūdens, kas arī ir Neles Zirnītes kūrētā starptautiskā projekta "Stiprais ūdens" vadmotīvs. Cilvēka ķermenis kā tvertne, kura glabā ūdeni - tik nepieciešamu dzīvības gara uzturēšanai. Tas nemitīgi cirkulē un mainās, jo bez kustības nav dzīvības un kustība nepieciešama arī mākslā. Personālizstāde "Transfūzija" bija apskatāma jau 2013.gada maijā izstāžu zālē Oslo 12 Hallē D, Bāzelē, Šveicē, taču ekspozīcija Jūrmalas muzejā tiks papildināta.

"Strādājot pie lieliem projektiem un iedvesmojot kolēģus tēmām, kuras man pašai ir tuvas, pavada sajūta, ka tiek radīts viens lielformāta mākslas darbs, kur savijas dažādu kultūru strāvojumi un tas ir ļoti aizraujoši. Esmu pārliecināta, ka abas izstādes, vienlaicīgi eksponētas Jūrmalas muzeja telpās, neļaus skatītājam garlaikoties. Tās papildinās viena otru, kā arī palīdzēs uztvert un dziļāk saprast gan "Stiprais ūdens" gan personālizstādes "Transfūzija" koncepciju, jo savstarpēji ir cieši saistītas. Pats ideju ģenerēšanas process, rezonanse un informācijas plūsmas kustība, man asociējas ar nemitīgi notiekošo "transfūzijas" procesu visapkārt..." - Nele Zirnīte

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)