Banner 980x90

"Jūrmalas siltums" saskata iespējamas KP darbinieku koruptīvas darbības; pārsūdzēs lēmumu

 SIA "Jūrmalas siltums" noteikti pārsūdzēs Konkurences padomes (KP) lēmumu par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu pret SIA "Dubultu šķelda", kā arī 53 544 latu lielo sodu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Krievāns.

Viņš savā elektroniski atsūtītā paziņojumā arī min KP "darbinieku iespējamās koruptīvās darbības" šajā lietā, pieļaujot iespēju vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

"Jūrmalas siltuma" vadītājs atgādina, ka "Dubultu šķelda" tika dibināta ar 50% pašvaldības kapitālu, lai atgūtu pašvaldības ieguldījumus aptuveni 0,5 miljonu latu apmērā. "Pārvaldījuma līgums par iekārtām un būvēm tika noslēgts uz desmit gadiem, un šis pārvaldījuma termiņš ir beidzies. Šeit arī sākas vēlme jebkuriem līdzekļiem piesavināties uzņēmumu," spriež Krievāns.

"Jūrmalas siltums" šogad 10.janvārī esot saņēmis KP skaidrojumu, kurā norādīts, ka "Dubultu šķelda" un "Jūrmalas siltums", Jūrmalas pilsētas domei esot kā noteicošā daļu vairākuma īpašniekam, ir viens tirgus dalībnieks. Kā ziņots, puse "Dubultu šķeldas" daļu pieder Jūrmalas pašvaldībai, taču tai ietekmes uzņēmumā nav.

Atsaucoties uz kādu galvenā valsts notāra lēmumu citā lietā, Krievāns secina, ka Jūrmalas pilsētas dome arī patlaban ir "Dubultu šķeldas" īpašnieks, bet "ietekmes" zaudēšana, kurā viņš saskata reiderisma pazīmes un prettiesiskas darbības, nemaina īpašumtiesības. Tādējādi abi uzņēmumi ir kā viens tirgus dalībnieks, kā rezultātā ir izslēgta pat teorētiska dominējoša stāvokļa izmantošanas iespējamība pēc būtības, bet "uz šā pamata tapis KP minētais lēmums", vērtē uzņēmuma vadītājs.
Tā kā ir beidzies minētā pārvaldījuma termiņš, ir "pienācis laiks, izmantojot Uzņēmumu reģistra (UR) prettiesisko lēmumu, KP darbinieku iespējamās koruptīvās darbības, kā arī izmantojot pretrunas Maksātnespējas likumā, atņemt pašvaldības uzņēmumu un kādam nopelnīt uz iedzīvotāju rēķina", secina Krievāns.

Viņš arī norāda, ka "Dubultu šķelda" atsakās segt zaudējumus "Jūrmalas siltumam" vairāk nekā 100 000 latu apmērā, kas radušies, mainot gāzes patēriņa grupu, "uz kā pamata pat tika safabricēta "Jūrmalas siltuma" maksātnespējas lieta".

"Dīvaini, ka šajā lietā figurēja arī KP vēstule, kurā nepamatoti tiek apgalvots, ka Jūrmalas pilsētas dome ir zaudējusi ietekmi "Dubultu šķeldā", bet nekur netiek pieminēts, ka ietekme ir zaudēta krāpnieciskā ceļā, ar reiderisma metodēm, un KP būtu jābūt tai iestādei, kam būtu jāatklāj šādas lietas, nevis jāiet koruptīvu darījumu pavadā," vēsta Krievāns.

Šajā gadījumā uzņēmumam būšot jālūdz KNAB izmeklēt KP "iespējamo saistību ar "Dubultu šķeldas" prettiesiski iecelto valdi, kā arī šo iesaistīto personu iespējamo dalību jau minētajā shēmā - UR - mazākumdalībnieks pārņem uzņēmumu - "Jūrmalas siltuma" ražošanas līdzekļa apkures katla atsavināšana - nepamatotu rēķinu izstādīšana un maksātnespējas procesa ierosināšana - KP nekonstatē prettiesiskas darbības, bet dominējošu stāvokli - uzlikts iespaidīgs naudas sods, kā interesēs?"

Krievāns uzskata, ka sods ir nepamatots, jo nevar pastāvēt dominējošs stāvoklis starp uzņēmumiem ar 100% un vairāk nekā 50% pašvaldības kapitālu.

Kā ziņots, KP konstatējusi, ka "Jūrmalas siltuma" darbību rezultātā siltumenerģijas iepirkuma tirgū Dubultu siltumapgādes zonā darbību nācies pārtraukt neatkarīgam dabai draudzīgākas siltumenerģijas ražotājam - "Dubultu šķeldai". Tāpēc KP nolēmusi "Jūrmalas siltumam" piemērot naudas sodu 53 644 latu apmērā, kā arī uzlikt tiesisku pienākumu noslēgt vienošanos ar "Dubultu šķeldu" par siltumenerģijas iepirkumu 2011.gadam.

"Jūrmalas siltums" ir Jūrmalas domes kapitālsabiedrība un centralizētās siltumapgādes sistēmas operators Jūrmalā, savukārt "Dubultu šķelda" ir neatkarīgs siltumenerģijas ražotājs, kurā, lai arī 50% kapitāla daļu pieder pašvaldībai, izšķirošu ietekmi realizē SIA "Kilbe" un pašvaldībai uzņēmumā ietekmes nav.

"Dubultu šķeldas" valdes priekšsēdētājs un 75% "Kilbes" daļu īpašnieks Mārtiņš Ķeviņš biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka "Jūrmalas siltumam" ir uzlikts pienākums noslēgt vienošanos un "pienākums jāpilda". "Es pat neredzu citu iespēju "Jūrmalas siltumam"," vērtēja uzņēmuma vadītājs.
Stāstot par ilgstošo konfliktu, viņš skaidroja, ka kopumā ar to saistītas kādas piecas dažādas tiesvedības. Tās saistītas gan ar dalībnieku izslēgšanu no dalībnieku saraksta, gan ar dažādiem īpašumiem, tai skaitā katlu. Ķeviņš uzskata, ka pašreizējā situācija ir saistīta ar politiskajām interesēm.

"Kilbei" pieder 40,91% "Dubultu šķeldas", bet SIA "Viņķis", kas saistīts ar Jūrmalas domes deputātes Dzintras Homkas civilvīru Arvīdu Knisli, pieder 9,09%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)