Banner 980x90

Jūrmalnieki par siltumu parādā 2,9 miljonus latu

Valsts kontroles (VK) ziņojums par SIA Jūrmalas siltums darbību izsauca rezonansi medijos un sabiedrībā. Jūrmalas domes vadībai un kapitālsabiedrības Jūrmalas siltums darbiniekiem ir citāds viedoklis par VK secinājumiem, raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Kapitālsabiedrību nodaļas vadītājs Egmonts Krūmiņš norāda: "Ne tikai Jūrmalas, bet visas Latvijas iedzīvotājiem pēdējie gadi ir ekonomiski ļoti saspringti, tāpēc izplatīt nepārbaudītu informāciju, kas attiecas uz komunālo maksājumu apmēru un to pamatotību, faktiski ir noziegums pret cilvēkiem. Viņi jau tā jūtas slikti, un, pasniedzot viņiem negatīvu, turklāt nepārbaudītu un bieži nepatiesu informāciju, sabiedrība tiek vēl vairāk uzkurināta, kas rada ilgtermiņa sekas visās dzīves jomās."

Pēc Valsts kontroles secinājumiem satraukumu iedzīvotājos izraisīja ziņa, ka siltuma tarifs ir aprēķināts nepareizi, jo neatbilstoši faktiskajam, iespējams, esot aprēķināts pamatlīdzekļu nolietojums. Revīzijas laikā Valsts kontroles revidenti ir veikuši siltumenerģijas tarifa pārrēķinu un konstatējuši, ka esošais siltumenerģijas tarifs ir par 0,78% augstāks nekā Valsts kontroles aprēķinātais jeb revidējamajā laika posmā iedzīvotāji kopumā par siltumu samaksājuši 131 578 latus vairāk nekā vajadzētu, norāda laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

SIA Jūrmalas siltums valdes priekšsēdētājs Romāns Orlovs uzsver: "Siltuma tarifs tiek apstiprināts ar Sabiedrisko pakalpojumu regulatora lēmumu. Tātad jebkādas aizdomas par nepareizi aprēķinātu tarifu nevar būt. Mēs iesniedzam savus aprēķinus, tos izvērtē un apstiprina sabiedriskais regulators, nevis SIA Jūrmalas siltums. Taču paskaidrošu, ka VK ir neobjektīvi izvērtējusi patieso situāciju un tās atbilstību likumam. Izmaksās tika uzskaitīti un uzrādīti resursi to atjaunojamā vērtībā, respektīvi, izmaksu uzskaite tika veikta, ņemot vērā, ka izmantojamie resursi zaudē vērtību un kvalitāti, bet pakalpojuma kvalitāte un siltumapgādes drošums tiek saglabāti. Likuma Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu 3. panta 2. punkts nosaka, ka manta atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu. SIA Jūrmalas siltums šajā gadījumā kapitālsabiedrībai piederoša īpašuma pastarpinātu lietojumu trešajām personām ir nodevis atbilstoši tā reālajai vērtībai, kas sevī ietver resursu uzturēšanas un atjaunošanas izmaksas, lai nodrošinātu to funkcionalitāti iespējami augstā līmenī gan pakalpojuma sniegšanas laikā, gan arī nākotnē."

Likums Par pašvaldībām Jūrmalas pašvaldībai kā obligātu autonomu funkciju uzliek pienākumu nodrošināt siltumapgādi pilsētas iedzīvotājiem neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds. Jūrmalas pašvaldība šo funkciju ir deleģējusi SIA Jūrmalas siltums.

Lai deleģējuma ietvaros nodrošinātu pakalpojuma sniegšanu, SIA Jūrmalas siltums ir jāizpilda ļoti daudzi nosacījumi, no kuriem būtiskākais ir spēja laikus norēķināties par piegādāto enerģijas avotu – dabasgāzi. Neraugoties uz milzu parādu, apmēram 2 940 300 latu, ko iedzīvotāji nav samaksājuši SIA Jūrmalas siltums par saņemto pakalpojumu, uzņēmums ir maksātspējīgs un pašlaik tam nav kavētu maksājumu, norāda laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Iedzīvotāju parāds par siltumu ir 2 940 300 latu. Pieņemot, ka šie līdzekļi tiktu atgūti, kas realitātē ir visai apšaubāmi, Jūrmalas siltums varētu nomainīt apmēram pusi jeb 20 kilometrus siltumtrašu. Līdz ar to būtiski uzlabotos siltuma piegādes drošība, jo esošās trases ir izrūsējušas, kā arī būtiski samazinātos siltuma zudumi trasēs. Šie aspekti kopumā samazinātu siltuma ražošanas izmaksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)