Banner 980x90

Kā gudri pārvaldīt mājsaimniecības finanses

Katra mājsaimniecība ir kā maza valsts ar savu budžetu, vajadzībām un cilvēkiem, par kuru labklājību ir jārūpējas. Tāpēc mājsaimniecībā tāpat kā valstī ir aktuāli izstrādāt labas pārvaldības principus. It īpaši tas attiecas uz finanšu jomu. Kā gudri pārvaldīt mājsaimniecības finanses? Tas ir jautājums, uz kuru bieži vien atbildes atnāk tikai pēc tam, kad pieļauts daudz kļūdu. Tāpēc piedāvājam dažus noderīgus padomus, kas palīdzēs izvairīties no neapdomīgiem lēmumiem mājsaimniecības finansēs.

Visa pamatā – plānošana un šī plāna īstenošana
Lai arī tas ir skandēts neskaitāmas reizes, jāatgādina vēlreiz, ka naudas lietās visa pamatā ir plānošana. Neatkarīgi no tā, cik liels vai mazs ir mājsaimniecības budžets, tas ir jāplāno gan mēneša griezumā, gan ilgākam laika posmam, piemēram, pusgadam un gadam. Kas tad slēpjas aiz plānošanas? Kā to paveikt?
     • Ienākumu un izdevumu uzskaite, analīze. Sākumā ir būtiski kādu laiku piefiksēt pilnīgi visus ienākumus un izdevumus, lai saprastu, cik daudz naudas jums vispār ir, cik daudz un kam tērējat. Uzskaiti var veikt gan digitālos rīkos, gan vākt čekus, gan veikt pierakstus blociņā. Tas ļauj piefiksēt mājsaimniecības patieso finansiālo situāciju un pieņemt atbilstošus lēmumus.
     • Maksājumu veikšana pēc saraksta. Jāievieš paradums ik mēnesi izveidot sarakstu ar visiem veicamajiem maksājumiem un izdevumu pozīcijām, sākot ar pašiem svarīgākajiem (kredīti, īre, komunālie maksājumi utt.). Tad pēc ienākumu saņemšanas arī prioritārā kārtība jāveic maksājumi
     • Sīko izdevumu plānošana. Sarakstā jāieplāno arī visi nelielie izdevumi, piemēram, kafija pa ceļam uz darbu, ziedi kolēģim dzimšanas dienā, dāvana mīļotajam cilvēkam, biļetes uz kino utt. Tās ir atsevišķas pozīcijas, kuras vajag paredzēt un plānot to apjomu.
     • Naudas sadalīšana pa pozīcijām. Kā disciplinēt sevi un ievērot izdevumu plānu? Var izmantot dažādas metodes, piemēram, atsevišķus kontus, kuros ieskaita dažādām izdevumu grupām atvēlētos līdzekļus, var arī sadalīt skaidru naudu pa aploksnītēm, sekot līdzi, lai makā nav līdzi naudas, kas nav paredzēta tērēšanai, neņemt līdzi maksājumu kartes utt.

Meklēt pozīcijas, kurās varētu ietaupīt
Ja pēc tam, kad veikts savas mājsaimniecības finanšu audits, situācija nešķiet laba vai ir vēlme to uzlabot, tad var izvēlēties vairākus risinājumus. Viens no tiem ir palielināt ienākumus, kas nozīmētu strādāt vairāk. Otra un biežāk izmantotā metode ir izdevumu pārskatīšana un samazināšana, atsakoties no nevajadzīgā vai atrodot izdevīgākus risinājumus. Lūk, daži no tiem.
• Izdevumi par pārtiku: iepirkties pēc saraksta un gatavot līdzņemšanai
Sākot plānot maltītes un pērkot produktus pēc iepriekš sagatavota saraksta, iespējams ievērojami samazināt izdevumus par pārtiku. Tāpat arī samazināt ārpus mājas iegādātās maltītes un aizstāt tās ar mājās gatavotu un līdzi paņemtu ēdienu.
• Izdevumi par elektrību: taupīt un izvēlēties izdevīgāko elektrības tarifu
Elektrības rēķins ir viens no obligātajiem maksājumiem. Un to var samazināt vairākos veidos. Viens no tiem ir elektrības taupības pasākumi, kas mājās jāievieš. Vēl var sekot līdzi tam, kādi ir elektrības tarifi, lai izvēlētos izdevīgāko pakalpojumu. Elektrības tarifi mainās dažādu faktoru ietekmē, bet klientiem ir iespēja izvēlēties fiksētas vai elastīgas cenas produktu. Ja izvēlēts elastīgas cenas produkts, tad lielāku patēriņu var plānot brīžos, kad ir zemāki elektrības tarifi. Izpētiet, kuram piegādātājam ir izdevīgākie elektrības tarifi.
• Izdevumi par transportu: iet kājām, braukt kopā
Lai optimizētu transporta izdevumus, var izmantot dažādas metodes – vairāk iet kājām, braukt ar velosipēdu, biežāk izmantot sabiedrisko transportu, atrast līdzbraucējus, ar kuriem dalīt izmaksas, izvēlēties ekonomiskāku auto utt.
• Ieguldīt kvalitatīvās lietās, kas ilgi kalpo
Būtiski ir arī izvirzīt kvalitāti par prioritāti, jo tas ļaus pirkt mazāk un retāk, kas ilgtermiņā arī būs izdevīgāk. Ieguldot vairāk naudas kvalitatīvās precēs, nebūs ik sezonu jāpērk jaunas lietas, apavi un apģērbs, bet iegādāto varēs izmantot daudzus gadus.

Krāšana lielākiem pirkumiem un neplānotiem izdevumiem
Neatkarīgi no tā, cik daudz naudas jums ir, nepieciešams no katras algas nolikt kaut vai piecus eiro, lai veidotos "drošības spilvens", ko izmantot neplānotiem un neatliekamiem izdevumiem, situācijās, kad tiek zaudēts darbs vai ir nepieciešami dārgāki medicīnas pakalpojumi. Uzkrājumi palīdzēs saglabāt mājsaimniecības finanses stabilas, kā arī būs lielāka drošības sajūta par nākotni.

Uzkrājums ir labs risinājums arī tad, ja vēlaties veikt kādu lielāku pirkumu vai ieguldījumus mājoklī. Tad jau laikus var sākt krāt, ik mēnesi noliekot noteiktu summu. Tas ne tikai disciplinē, bet arī ļauj iegūt kāroto, neskarot pamatbudžetu un neizmantojot kredītpakalpojumus.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)