Banner 980x90

Ko darīt ar pludmalē sastaptu ronēnu?

Katru pavasari Latvijas piekrastē lielākā vai mazākā skaitā nonāk pelēko roņu un pogaino sīkroņu mazuļi. Daļa no tiem ir veselīgi un labā kondīcijā, bet citi ir novārguši un pat ievainoti. Martā un aprīļa sākumā, staigājot gar jūras krastu, iedzīvotāji nereti atrod šos bēdu brāļus. Kā rīkoties pareizi? Dzīt ūdenī? Glābt? Kā? Kur zvanīt?

Rīgas Zooloģiskais dārzs izstrādāja ieteikumus, lai cilvēki saprastu, ko darīt roņa mazuļa atrašanas gadījumā, uzzināja pilsētu informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv.

Ko darīt?
* Likt viņu mierā. Nevajag bakstīt, stumt, nest, grūst ronēnu atpakaļ ūdenī. Aiciniet to nedarīt citiem. Skatīties uz viņu no attāluma un lieki netraucēt;
* Piesiet savu suni pavadā un nelaist klāt pie ronēna. Abi var dabūt brūces;
* Novērtēt ronēna izskatu: balts vai jau pelēks, veselīgs un apaļš vai tievs un vājš, kā arī vai nav redzamas kādas vaļējas brūces;
* Informēt par ronēnu un konsultēties ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem pa tālruņiem 67509545 vai 29198590. Viņi sazināsies ar reģionālo inspektoru, kurš uz vietas novērtēs situāciju un pieņems lēmumu: vai nu atstāt viņu pludmalē vai arī transportēt uz Zooloģisko dārzu.
* Paši transportēt ronēnu nedrīkst!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)