Banner 980x90

"Latvenergo" elektromobiļu uzlādes stacijās tiks piegādāta tikai "zaļā" elektroenerģija

Rīga, 29.aug., LETA. AS "Latvenergo" šodien atklātajās trīs "Elektrum" elektromobiļu uzlādes stacijās tiks piegādāta tikai no atjaunojamiem energoresursiem ražota elektroenerģija, atklājot elektromobiļu uzlādes staciju Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 12, teica "Latvenergo" pakalpojumu atbalsta vadītājs Ģirts Legzdiņš.

"Latvenergo" šodien Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 12 un Uzvaras bulvārī 7, kā arī Jūrmalā, Jomas ielā 4, atklājis trīs pirmās "Elektrum" elektromobiļu uzlādes stacijas. Tajās ir nodrošināta gan ātrās, gan arī vidējā ātruma uzlādes iespējas, un tajās vienlaicīgi var uzlādēties divi elektroauto. 

"Latvenergo" valdes loceklis Kaspars Cikmačs teica, ka elektroautomobiļi tieši pēdējā gada laikā ir parādījuši, ka tā būs nākotne. 

"Visi lielie autoražotāju milži ir paziņojuši, ka būs jauni automašīnu modeļi, un tieši elektrautomobiļi. Latvijā elektroautomobiļu skaits vēl ir ļoti niecīgs - knapi pāri pustūkstotim, bet "Latvenergo" saskata, ka to izaugsme strauji pieaugs, un jau pēc 10 gadiem tie varētu būt vairāk nekā 30 000 auto. Bieži vien šādas inovācijas prasa gadu desmitiem, un ar kaut ko ir jāsāk," teica Cikmačs.

"Mūsu stacijās būs tikai zaļā enerģija un mēs arī sekojam līdzi, lai tajās elektroenerģija būtu vai nu no mūsu HES vai cita zaļā enerģija," stāstīja Cikmačs. 

Jautāts par projekta investīcijām, Cikmačs teica, ka šādu staciju izbūvei, ir investīcijas, kas noderēs arī nākamajos projektos, piemēram, aplikācijas izstrāde. 

"Aplikācijas izstrāde ir būtiska daļa no izmaksām un vīzijas, jo, izstrādājot šo, mēs gribam kļūt par elektrouzlādes ekspertiem ilgākā periodā. Uzlāde nav tikai ātrā uzlāde pilsētā, bet arī uzlāde birojos, mājās un pie lielveikaliem. Aplikāciju veidojām paši, lai arī nākotnē varētu to attīstīt plašāk. Izmaksas sastāv no izbūvēta pieslēguma un stacijas, runa ir par vairākiem tūkstošiem eiro, bet konkrētus ciparus mēs negribētu izpaust," stāstīja "Latvenergo" valdes loceklis.

Viņš pastāstīja, ka "Latvenergo" šī gada laikā "Elektrum" e-veikalā sāks tirgot arī elektroautomobiļu uzlādes risinājumu mājsaimniecībām. Viņš teica, ka ir arī citi jauninājumi iecerēti, bet par to viņš vēl nevēlas publiski runāt.

"Latvenergo" pakalpojumu atbalsta vadītājs stāstīja, ka šīs ir viedās uzlādes stacijas, kurās uzlāde un norēķini ir iespējami, izmantojot īpaši izveidoto mobilās lietotnes "Elektrum" sadaļu. Pirmo reizi šāda lietotne no pašiem pamatiem ir izstrādāta tieši Latvijas tirgum, pielāgojot "Elektrum" uzlādes stacijām un lietojumam, kā arī piedāvājot papildu iespējas, salīdzinot ar līdzīgām, adaptētām versijām. Tajā iespējams sekot līdzi uzlādes statusam un izmaksām, atrast kartē tuvāko "Elektrum" elektroauto uzlādes punktu, to mirkļa pieejamību un uzlādes cenas, kā arī uzlādes laikā lietotājam ir iespēja norādīt, cik ilgi viņš aizņems konkrēto uzlādes ierīci, lai citi interesenti varētu efektīvāk plānot savu ierašanās laiku. Lietotne sniedz arī atgriezenisko saiti, palīdzot datu uzskaitei - cik bieži un kura veida elektromobiļus lietotāji izmanto, kura uzlādes vieta ir pieprasītākā utml. 

Jaunajās stacijās norēķini ir par izmantotajām kilovatstundām (kWh). Tas ir precīzāks veids, lai klients varētu novērtēt akumulatora uzlādes apjomu. Šobrīd vienas kWh cena ir 0,19 eiro parastajai un 0,25 eiro ātrajai uzlādei. 

Jautāts par vēl citām plānotām elektromobiļu uzlādes stacijām, Legzdiņš teica, ka pašreiz tiek kalti plāni nākamajam gadam. "Mēs diezgan nopietni skatāmies tajā virzienā, un domājam, cik ambiciozi to visu darīt," viņš teica. 

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro.

Visas "Latvenergo" akcijas pieder valstij, un to turētāja ir Ekonomikas ministrija, kuras intereses akcionāru sapulcē pārstāv ministrijas valsts sekretārs vai viņa pilnvarota persona.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)