Banner 980x90

Naudas zīmes: igauņi maksā nodokļus, dakterējas par velti (video)

Igaunijā obligātā veselības apdrošināšana ieviesta jau 1992. gadā. Lielākā daļa igauņu, maksājot nodokļus, var ārstēties faktiski par velti.

"Tāpat kā visās valstīs, Igaunijā cilvēki meklē veidus, kā nodokļos samaksāt mazāk, bet tajā pat laikā visi saprot - ja tu nemaksā nodokļus, tad veselības aprūpe nav pieejama, izglītības sistēma nestrādā, valsts ekonomika sāk buksēt. Tāpēc domāju, ka nemaksāt nodokļus ir tāpat kā neēst kaut ko," stāsta Igaunijā dzīvojošs latvietis Andris Meikulāns.

"Ja es saslimstu, es dodos pie ģimenes ārsta Igaunijā - ģimenes ārsts ir apmaksāts, ja es maksāju nodokļus, respektīvi, dodos pie ārsta bez maksas. Ārsts man izraksta zāles un es eju uz aptieku tās nopirkt. Ja ir nopietnāka kaite, ģimenes ārsts izraksta norīkojumu pie speciālista, kur es maksāju vai nu mazāk, vai nu nemaz, skatoties, cik nopietna kaite," skaidro A. Meikulāns.

"Igaunijā ir obligātā veselības apdrošināšana - tas nozīmē, ka visi nodarbinātie līdz ar darba līgumiem tiek arī pie veselības apdrošināšanas polises, savukārt Latvijā medicīna ir valsts finansēta, tātad nauda tiek saņemta no valsts budžeta. Igaunijā finansējums nāk no sociālā nodokļa un valdībai tur nav nekādas varas ko lemt vai mainīt. Tas nozīmē, ka atšķirībā no mums, jums šie līdzekļi ir vairāk politizēti," norāda Hannes Danilovs, Igaunijas Veselības apdrošināšanas fonda (Eesti Haigekassa) valdes priekšsēdētājs.

Vairāk par ekonomikas aktualitātēm skatieties katru otrdienu LTV-1 kanālā plkst. 22.45 raidījumā "Naudas Zīmes". 


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)