Banner 980x90

Naudas zīmes: Rungainis - zemais ražīgums būtiska ekonomikas problēma (video)

Nepietiekami augsts darba ražīgums, salīdzinot ar Eiropas vidējo līmeni, ir viena no galvenajām Latvijas ekonomikas problēmām, uzskata investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

"Tā problēma ir, pirmkārt, relatīvi primitīva ekonomika, tās struktūra. Tas, ka mums lielu daļu ekonomikas aizņem 19. un 20. gadsimta ekonomikas daļas, kas pēc būtības ir vecas un tajās pašās kā tādās nav iespējams sasniegt lielu darba ražīgumu," saka finanšu un investīciju pakalpojumu kompānijas IBS Prudentia partneris Ģ. Rungainis.

Atskatoties uz aizvadīto gadu pieredzi, Aldara valdes priekšsēdētāja Ināra Šure uzsver: "Krīzes laikos var izdzīvot tikai tad, ja tiešām efektivizē visus virzienus. Un mēs gājām tam cauri jau 2008.gadā, uzreiz pēc treknajiem gadiem. Ja tu esi produktīvs, tu vari tajā pašā laika vienībā saražot vairāk. Un ja tu vienā un tajā pašā laika vienībā saražo vairāk produktu, tātad tie būs arī lētāki. Patērētājam [ražīgums] noteikti dod [to], ka viņš var saņemt preci konkurētspējīgā cenu līmenī."

"Jo cilvēki ir pārtikušāki, jo ir novērotāka tāda likumsakarība, ka viņi kopumā izvēlas optimizēt darba apjomu, padara mazāk. Protams, brīdī, kad tas viltus pieprasījums pazūd, un tas notika, tas noved pie nepieciešamības pārskatīt, veikt šo iekšējo devalvāciju, samazināt cenas precēm, pakalpojumiem, darba algas, un veicot to pašu vai lielāku darba apjomu ar to pašu vai mazāku skaitu cilvēku, mazākām algām, skaidrs, ka darba ražīgums pieauga," skaidro Ģ. Rungainis.


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)