Banner 980x90

Pagarināts Ķemeru nacionālā parka tūrisma informācijas centra darba laiks

Foto: Jurmala24.lv
Foto: Jurmala24.lv

Lielās apmeklētāju intereses dēļ šogad pagarināts Ķemeru nacionālā parka tūrisma informācijas centra darba laiks. Centrs darbosies līdz novembra beigām, no trešdienas līdz svētdienai no plkst.11.00 līdz 17.00, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa.

Kā vienu no ietekmējošajiem faktoriem, kāpēc šajā rudenī vērojama tik liela tūristu aktivitāte, viņa minēja labvēlīgos laikapstākļus.

Nedēļas nogalēs pie populārākajiem Ķemeru nacionālā parka apskates objektiem, it īpaši Lielās tīreļa laipas, vērojami automašīnu sastrēgumi. Šī iemesla dēļ pārstāvji aicina vairāk izmantot iespējas Ķemeru nacionālo parku apmeklēt dabai draudzīgākā veidā. Piemēram, dodoties turp ar vilcienu un līdzi ņemot velosipēdus vai arī iznomājot tos uz vietas. To noma iepriekš jāpiesaka, informēja Balandiņa.

Dabā ko vērot ir katrā gadalaikā neatkarīgi no laikapstākļiem. Šī iemesla dēļ nacionālajam parkam nav darba laika. Visi Dabas aizsardzības pārvaldes pārziņā esošie infrastruktūras objekti - laipas, torņi, takas un maršruti, ir pieejami bez maksas jebkurā gada un diennakts laikā. Darba laiki ir tikai tūrisma informācijas centram un Pierīgas reģionālās administrācijas birojam, informēja Balandiņa.

"Apmeklētāju uzskaite tiek veikta dabas izglītības centra "Meža māja" rīkoto pasākumu laikā, kā arī Ķemeru nacionālā parka informācijas centrā. Informācijas centru šogad no aprīļa vidus līdz oktobra vidum apmeklējuši aptuveni 4000 cilvēku, kas ir aptuveni par trešdaļu vairāk nekā pērn. Pasākumos piedalījušies aptuveni 500 cilvēku. Tā ir salīdzinoši neliela daļa no kopējā apmeklētāju skaita. Kā liecina 2010.gadā veiktās apmeklētāju uzskaites dati, Ķemeru nacionālo parku ik gadu apmeklē 50 000 - 70 000 cilvēku. Šobrīd nav pamata uzskatīt, ka skaits būtu mazāks, drīzāk tas palielinās," informēja Balandiņa.

Pavasarī lielā skaitā ierodas ārvalstu putnu vērotāji, lai vērotu galvenokārt dzeņus. "Ķemeru apkārtnes mitro mežu dēļ dažu stundu laikā var izdoties ieraudzīt teju visas Latvijā ligzdojošās dzeņu sugas, tostarp trīspirkstu dzeni un nacionālā parka simbolu - baltmugurdzeni. Tāpat putnu vērotāju interesi izraisa Ķemeru nacionālajā parkā sastopamie plēsīgie putni, iespēja redzēt visā pasaulē apdraudēto melno stārķi un citas dabas bagātības," informēja Balandiņa.

"Visu gadu apmeklētājus piesaista arī senais Ķemeru kūrorts. Daudzi brauc pēc sēra minerālūdens, kas joprojām pieejams avotā pašā Ķemeru centrā, bet citi izbauda pastaigas parkā. Jaunie pāri un kāzu viesi īpaši iecienījuši daudzos gleznainos parka tiltiņus, tāpat bieži viesi ir ģimenes ar bērniem," sacīja Balandiņa.

Apmeklētāju vidū ir interese arī par pazīstamākajiem Ķemeru nacionālā parka objektiem - Lielo tīreļa laipu, kā arī Baskāju taku, ko piedāvā viens no vietējiem uzņēmējiem atpūtas centrs "Valguma pasaule". Arvien populārāks kļūst arī pastaigu un velomaršruts gar Zaļo kāpu, kas piedāvā dažāda garuma un ilguma ceļojumu iespējas. Iecienīta ir arī putniem bagātā Kaņiera ezera apkārtne, sacīja Balandiņa.

Vēl šajā rudenī var paspēt izbaudīt krāsu spēles Ķemeru kūrorta parkā, senos parka objektus. Vakaros ap saulrieta laiku var mēģināt ieraudzīt kādu aizkavējušos zosu baru lidojam uz naktsguļas vietu Lielajā Ķemeru tīrelī. To vislabāk darīt Dunduru pļavās, kur ganās arī savvaļas zirgi un govis. Migrējošos putnus vēl noteikti var paspēt ieraudzīt arī Kaņiera ezerā, sacīja Balandiņa.

Savukārt 31.oktobrī dabas izglītības centrs "Meža māja" aicina uz tematisku pasākumu "Kad beigas ir tikai sākums". Vairāk informācijas par pasākumu - daba.gov.lv/public/lat/zinas/2230/ .

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)