Banner 980x90

Papildināts valsts kompensējamo zāļu klāsts un samazinātas vairāku zāļu cenas

Rīga, 4.dec., LETA. Panākot vienošanos ar zāļu ražotājiem un lieltirgotavām, vairākiem valsts kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajiem medikamentiem noteikts cenas samazinājums robežās no 2% līdz 45%, tādējādi, pateicoties šim finanšu ietaupījumam, kompensējamās zāles turpmāk varēs saņemt lielāks pacientu skaits, aģentūru LETA informēja Nacionālais veselības dienests (NVD).

Tāpat kompensējamo zāļu sarakstā no šī gada 1.janvāra ir iekļautas jaunas zāles mielofibrozes (kaulu smadzeņu mieloproliferācijas slimība) un kolorektālā vēža ārstēšanai, kā arī paplašinātas terapijas iespējas pacientiem ar 2.tipa cukura diabētu. Iekļaujot jaunas zāles, paplašinātas arī patoģenētiskās terapijas iespējas pacientiem ar primāro plaušu hipertensiju.

Lai atvieglotu onkoloģijas pacientiem ķīmijterapijas veikšanu un ietaupītu pacientu laiku, lielu daļu no parenterāli ievadāmo onkoloģisko līdzekļu turpmāk valsts nodrošinās centralizētā iepirkuma kārtībā. Tas nozīmē, ka ķīmijterapijai nepieciešamie līdzekļi tiks piegādāti ārstniecības iestādēm. Līdz šim atsevišķos gadījumos pacientam tika izrakstīta recepte ķīmijterapijai nepieciešamā līdzekļa saņemšanai aptiekā.

Kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauta arī jauna diagnoze - "Citi nātrenes veidi" (diagnozes kods L50.8). Līdz ar to pacientiem ar hronisku spontānu nātreni turpmāk noteiktus medikamentus no valsts budžeta līdzekļiem kompensēs 100% apmērā.

No 2019.gada 1.janvāra valsts kompensējamo zāļu sarakstā ir 1714 medikamenti un 253 medicīniskās ierīces.

NVD vērš uzmanību, ka 50%, 75% vai 100% apmērā, atkarībā no kompensācijas apmēra konkrētai diagnozei, valsts kompensē lētākās zāles ar līdzvērtīgu efektivitāti. Līdz ar to, ja pacients izvēlētas dārgākas zāles, starpība starp lētākajām un dārgākām zālēm jāsedz viņam pašam. Tāpēc pacienti tiek aicināti pārrunāt ar ārstu un farmaceitu lētāku zāļu lietošanas iespēju, lai ārstētos nepārmaksājot, jo aktīvā viela, kura ārstē konkrēto slimību, līdzvērtīgas efektivitātes zālēm ir viena un tā pati.

Vienlaikus NVD informē, ka iedzīvotāju skaits, kuri saņem valsts kompensējamos medikamentus, katru gadu pieaug. Gada laikā zāles no valsts budžeta tiek nodrošinātas ap 700 000 pacientu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)