Banner 980x90

Radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons" nosaka nacionālo interešu objekta statusu

Ilustratīvs foto/ Foto: Jurmala24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Jurmala24.lv
Otrdien, 23.augustā, valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto priekšlikumu noteikt nacionālo interešu objekta statusu radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons" (glabātava "Radons"), pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Laura Jansone .

Šāds priekšlikums sagatavots, jo radioaktīvo atkritumu glabātava "Radons" ir vienīgā šāda veida glabātava Latvijā un stratēģiski nozīmīgs objekts, kurā būtiski nodrošināt vides prasības, līdzsvarojot tās ar sabiedrības interesēm.

Priekšlikuma tapšanas laikā ir notikušas konsultācijas ar Baldones novada pašvaldību.

Ievērojot, ka šobrīd glabātavā "Radons" ir nepietiekams brīvais tilpums, lai apglabātu radioaktīvos atkritumus, kas radīsies Salaspils kodolreaktora likvidēšanas procesa laikā, kā arī, lai nodrošinātu pietiekamu rezervi turpmākajiem gadiem, tajā plānota divu radioaktīvo atkritumu tvertņu būvniecība.

Ar glabātavu "Radons" saistītajiem plānotajiem attīstības projektiem ir izvēlēts piemērotākais (jau esošais) objekta novietojums, nepaplašinot teritoriju. Tajā paredzēts izbūvēt mūsdienīgas un drošas radioaktīvo atkritumu apglabāšanas tvertnes ar efektīvu gruntsūdens monitoringa un kontroles sistēmu, kas nodrošinātu Eiropas Savienībā atzītu tehnoloģiju izmantošanu Latvijas radioaktīvo atkritumu pārvaldībā. Līdz ar šī projekta realizāciju arī tiks uzlabota radiācijas drošība glabātavā "Radons". Plānoto objektu ietekme uz vidi ir izvērtēta atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un negatīva ietekme nav paredzama.

Paredzēts, ka glabātavā "Radons" radioaktīvo atkritumu pārvaldību un apsaimniekošanu, tai skaitā vides radiācijas monitoringu, veiks VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs".

Kopš 1962.gada Latvijā visus radioaktīvos atkritumus apglabā glabātavā "Radons". Tā atrodas Baldones novadā 5 kilometru attālumā no Baldones pilsētas centra un 27 kilometrus no Rīgas pilsētas centra. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)