Banner 980x90

ST vērtēs Jūrmalas domes saistošo noteikumu normas, kas paredz nomas maksu par kapavietas lietošanu

Rīga, 23.febr., LETA. Satversmes tiesa (ST) pēc tiesībsarga Jura Jansona pieteikuma ir ierosinājusi lietu par Jūrmalas domes saistošo noteikumu normām, kas paredz nomas maksu par kapavietas lietošanu, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā aģentūra LETA uzzināja ST, lieta ir ierosināta par Jūrmalas pilsētas domes 2014.gada 4.septembra saistošo noteikumu Nr.27 "Jūrmalas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi" 18. un 20.punkta atbilstību Satversmes 1.pantam.

Apstrīdēto noteikumu 18.punkts noteic, ka nomnieks iegūst kapavietas nomas tiesības, noslēdzot kapavietas nomas līgumu ar kapsētu apsaimniekotāju. Šo pašu noteikumu 20.punkts noteic, ka kapavietas nomnieks maksā kapsētu apsaimniekotājam ikgadēju kapavietas nomas maksu, ko apstiprina Jūrmalas pilsētas dome ar lēmumu.

Tikmēr Satversmes 1.pants nosaka, ka "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika".

Lieta ierosināta pēc tiesībsarga pieteikuma. Tiesībsargs savas pārbaudes lietas atzinumā secināja, ka Jūrmalas pilsētas dome prettiesiski noteikusi nomas maksu par kapavietas izmantošanu, un aicināja domi ne vēlāk kā līdz 2017.gada 1.novembrim veikt grozījumus saistošajos noteikumos, šādu nomas maksu atceļot, tomēr Jūrmalas dome tiesībsarga aicinājumu neizpildīja.

Tiesībsargs uzskata, ka Jūrmalas dome ir noteikusi nomas maksu par kapavietas lietošanu, pārkāpjot tiesiskas valsts principu. Kapsētām esot publiskas lietas statuss, tāpēc to privāttiesiskā apgrozība esot ierobežota. Jūrmalas pilsētas domei arī šobrīd nav tiesību noteikt nodevu par kapavietas lietošanu, līdz ar to Jūrmalas pilsētas dome ir pārkāpusi Satversmes 1.pantu, pārliecināts tiesībsargs.

ST ir uzaicinājusi Jūrmalas domi līdz šā gada 23.aprīlim sniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir šā gada 22. jūlijs. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc lietas sagatavošanas.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada augusta sākumā tiesībsargs aicināja Jūrmalas domi veikt grozījumus saistošajos noteikumos un atcelt, viņa skatījumā, patvaļīgi un prettiesiski noteikto maksu par kapavietas nomu.

Dome solīja šajā jautājumā konsultēties ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lai gan jau iepriekš ministrija bija norādījusi, ka šāda nomas maksas iekasēšana nav prettiesiska.

Saņemot atkārtotu viedokli no VARAM, ka nomas maksas iekasēšana par kapavietām nav prettiesiska, pašvaldība minētos saistošos noteikumus atstāja negrozītus, aģentūrai LETA pērnajā rudenī pastāstīja Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)