Banner 980x90

"Varavīksnes tilts" - nedzirdīgo un dzirdīgo jūrmalnieku izstāde

Ziemassvētkos ar izstādes atklāšanu Jūrmalas pilsētas muzejā noslēdzās Jūrmalas Vēstures un mākslas biedrības īstenotais projekts "Jūrmalas iedzīvotāju ar dzirdes traucējumiem un dzirdīgo jūrmalnieku savstarpējā integrācija, izmantojot kopēju apmācību dekoratīvi lietišķajā mākslā", kuru finansiāli atbalstīja Jūrmalas pilsētas dome, pilsētas informācijas portālam Jurmala24.lv vēsta Jūrmalas Vēstures un mākslas biedrība.

Projekta mērķis bija mazināt šo pilsētas iedzīvotāju atstumtības sajūtu un panāktu aktīvāku iesaisti Jūrmalas šodienā un rītdienā, dažādos kultūras pasākumos, kā arī citos ikdienišķākos un neierastākos notikumos. Svarīgs projekta uzdevums bija veicināt vājdzirdīgo un nedzirdīgo, kā arī dzirdīgo pilsētas iedzīvotāju savstarpējo integrāciju un pašizteiksmes spējas.

Rokdarbu nodarbību laikā dalībnieki apguva dažādas prasmes un iemaņas strādājot ar visdažādākajiem materiāliem. Pirmajās nodarbībās tika apgūta "sausā" un "slapjā" filcēšana, izmantojot vilnas kārsumu un izgatavojot kreļļu bumbiņas, piespraudes, brošas un telefonu maciņus, to visu rotājot ar pērlītēm un filcētiem ornamentiem. Tādējādi tika apgūta arī izšūšana ar pērlītēm, pērļu rotu darināšana un dažādas izšūšanas tehnikas un dūrienu veidi.

Turpinot nodarbības dalībnieki apguva arī adīšanas un tamborēšanas pamatus, to skaitā šobrīd tik populāro adīšanas paveidu - tapošanu. Vienlaicīgi tika piedāvāta iespēja uzzināt un iemācīties lietderīgi izmantot otreiz lietojamus materiālus - šoreiz tika izmantoti nolietoti T-krekli, kurus sagrieza adīšanai piemērotā pavedienā un izgatavoja ērtus paliktņus virtuves vajadzībām. Izmantojot gaisīgu mohēras dziju gan bērni, gan pieaugušie darināja siltas un mīkstas šalles, ko rotāja ar oriģināltehnikā darinātiem ziediem no dziju atlikumiem. Apgūstot tamborēšanas pamattehnikas dalībnieku uzdevums bija uztamborēt vienkāršas krelles.

Ziemassvētku tematika ienāca arī nodarbību saturā - tika izgatavotas tamborētas sniegpārsliņas un filcēti Ziemassvētku rotājumi eglītei.

Projekta dalībniece, Latvijas Nedzirdīgo savienības Rīgas reģionālās biedrības Jūrmalas grupas vadītāja Guļiko Kandelaki uzskata: "Cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem ne vienmēr ir iespējams iesaistīties dažādās aktivitātēs tikpat intensīvi kā dzirdīgajiem, tādēļ šis projekts bija īpaši svarīgs, jo atklāja mūsu spējas, iemācīja ļoti daudz jauna un lietderīga. Šīs prasmes mums noderēs arī turpmāk mūsu ikdienas dzīvē, par ko īpaši esam pateicīgi mūsu idejām bagātajai skolotājai Diānai."

Rokdarbu pasniedzēja Diāna Dzelzkalēja, kura pati beigusi Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti specialitātē - Mājturības skolotāja uzskata, ka: "Katrā cilvēkā slēpjas talanti, nepieciešams tos tikai atklāt, dot cilvēkiem drosmi un pārliecību par sevi un savām spējām. Strādāt ar šiem cilvēkiem bija patiess prieks, jo no viņiem strāvoja liela mīlestība un vēlme mācīties."

Projekta vadītāja Diāna Josta ir pārliecināta: "Strādājot kopā, dalībnieki viens otru iepazīst tuvāk, un atklājas, ka ir iespējama veiksmīga dzirdīgo un nedzirdīgo cilvēku komunikācija. Lai gan cilvēki ar dzirdes traucējumiem bieži tiek uzskatīti par izolētiem no pārējās sabiedrības, projekta gaitā atklājās, ka tā ir tikai daļēja patiesība, jo kopīgs darbs un kopīgas intereses satuvina un nojauc barjeras."

Šis ir jau otrais projekts, kuru nedzirdīgo jūrmalnieku atbalstam īstenojusi Jūrmalas Vēstures un mākslas biedrība. Tie devuši nepieciešamo pieredzi, lai arī turpmāk rūpētos par cilvēku ar dzirdes traucējumiem integrāciju Jūrmalas sabiedrībā, izmantojot mākslu kā universālu komunikācijas līdzekli.

Projekta dalībnieku darbu izstādi "Varavīksnes tilts" līdz 31.janvārim iespējams aplūkot Jūrmalas pilsētas muzeja kafejnīcā "City Cafe".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)